Kvůli výtržnostem v Ostravě padlo pět obvinění

Ostrava – Pět ze 23 zadržených kvůli pátečním výtržnostem v Ostravě policie obvinila z útoku na úřední osobu, výtržnictví a poškozování cizí věci. Vyšetřovatelé také pátrají po pachateli, který osvětloval laserem policejní vrtulník.

Obvinění jsou postupně propouštěni domů, nejsou důvody k vazbě. Dva jsou mladiství ve věku 16 a 17 let. Tři pak ve věku 18 až 22 let. Policisté jim kladou za vinu, že na nasazené kolegy házeli kameny a skleněné lahve. Někteří nesou odpovědnost i za poškozená auta.

Po včerejších střetech mezi protiromskými radikály s policií skončilo v celách celkem 23 lidí, někteří strávili skoro celý den na záchytných stanicích. Část z nich policisté vyslechli už během noci. „V některých případech jsme museli počkat, až dotyčné osoby vystřízliví,“ řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Podle ní mohou přibýt další podezřelí z řad lidí, jež v pátek policisté nezadrželi. „Musíme vyhodnotit hodiny pořízených videozáznamů,“ dodala.

Policisté také hledají člověka, který svítil laserem na jejich vrtulník. Hrozí mu obvinění z trestného činu obecného ohrožení. „Zatím se nám nepodařilo pachatele vypátrat, i když na tom intenzivně pracujeme. Jedná se o velmi závažný trestný čin, protože kdyby vrtulník spadl do zastavěné oblasti, mohlo být spousta lidí mrtvých,“ řekl ředitel moravskoslezské krajské policie Tomáš Kužel. Připomněl, že podobný případ už tuzemští policisté v minulosti řešili a viníka našli.

Střety s policií, které skončily zraněním několika policistů a demonstrantů, začaly v pátek po mítinku ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Dav několika set lidí zamířil k jedné z místních ubytoven, kde žijí především Romové. Zastavili je až policejní těžkooděnci.

Z davu začaly létat kameny, petardy i skleněné lahve. Nejtvrdší střety trvaly asi hodinu. Policisté museli použít i slzný plyn, radikály a jejich příznivce se jim podařilo vytlačit do okolních ulic.

„Evidujeme zranění tří policistů. V jednom případě je středně těžké a kolega je v pracovní neschopnosti. Další dva policisté jsou zraněni lehce. Všechna zranění způsobily házené předměty,“ doplnila Holčáková. Zraněni podle ní byli i dva demonstranti, v jejich případě jde o tržné rány.

Vydáno pod