Na boj v Libině se motorkáři dobře připravili, zjistila policie

Libina (Šumpersko) – Vyzbrojeni střelnými zbraněmi, tyčemi či baseballovými pálkami byli podle policistů vyzbrojeni účastníci motorkářského setkání v Libině na Šumpersku. Zemřel při něm jeden z účastníků, další tři utrpěli zranění. Policie uvedla, že z množství zbraní, které si účastníci srazu přivezli, vyplývá, že byli na střet připraveni. Policisté po incidentu všechny účastníky zadrželi, a vyslechli. Nikdo dosud obviněn nebyl.

Dva dny od setkání motorkářských klubů, které vyvrcholilo střelbou a smrtí jednoho účastníka, zveřejnila policie svá první zjištění. Motorkáři podle vyšetřovatelů přijeli do Libiny plně připraveni na potyčku, měli u sebe střelné zbraně, tyče, baseballové pálky, násady a obušky. Kriminalisté, kteří úmrtí jednoho z motorkářů vyšetřují jako vraždu, však zatím nevědí, kdo na něj vystřelil. Nikoho proto zatím neobvinili. „Komu zbraně patří, je předmětem šetření, budeme vyhodnocovat stopy z místa, bude to mravenčí práce,“ poznamenala policejní mluvčí Marta Vlachová.

Kromě úmrtí dvaačtyřicetiletého cizince skončil sraz motorkářů také zraněním dalších tří lidí, upřesnili policisté. Podle předchozích informací byli zraněni dva lidé, kteří skončili v olomoucké nemocnici. „Při incidentu byli zraněni tři občané naší republiky. Osmačtyřicetiletý a padesátiletý muž byl zraněn střelnou zbraní a jednačtyřicetiletý muž utrpěl zranění hlavy. Všichni byli hospitalizováni v nemocnici,“ upozornila však mluvčí Vlachová. Nejvážněji poraněný muž v nemocnici stále zůstává, lékaři mu v neděli operovali střelné poranění břicha. „Je při vědomí, stabilizovaný a leží na úrazové jednotce intenzivní péče. Doba léčby se nedá zatím odhadnout,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Co přesně se stalo v noci na neděli v libinské motorkářské klubovně, která vznikla v budově bývalého obchodu, však stále není jasné. Spekuluje se o střetu dvou znepřátelených motorkářských skupin, místní obyvatelé popsali, že uslyšeli výstřely, účastníci setkání se potom pokusili ujet. Policisté zadrželi několik desítek lidí, převážně cizinců, které vyshlechli a propustili.