Vrcholí sklizeň ovoce, moštárny mají napilno

Přerovsko – Na Přerovsku vrcholí sklizeň ovoce a moštárny mají naplno. Letošní úroda je totiž menší než loňská a méně kvalitní ovoce, které se nehodí k uskladnění, lidé zpracovávají na kvalitní mošt. Moštárny dokonce zpracovávají ovoce až z Rakouska.

Ovocné sady Zemědělského družstva v Týnu nad Bečvou se rozprostírají na třiceti hektarech půdy těsně pod středověkým hradem Helfštýn. Brigádníci letos ze stromů očešou výrazně méně ovoce než v předcházejících letech. „Bylo velmi špatné počasí, hodně napršelo oproti jiným letům, a pak přišlo náhle sucho,“ vysvětluje předseda Českého zahrádkářského svazu Josef Valenta.

Zpožděné jaro a následná sucha však kvalitě jablek nijak neuškodila. Nakupovat si je sem do Týna jezdí denně desítky lidí. „Zájem je dost velký. Když přijdete do obchodu, kde mají jablka za 25 až 30 korun, a my je máme za 15, tak jsou na tom lidé daleko lépe,“ míní sadař Zemědělského družstva Podhradí Antonín Ryšánek.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Drobní zahrádkáři zpracovávají svá jablka také v moštárnách. Například v Sušicích u Lipníku nad Bečvou zapínají lis i dvakrát týdně. „Na nedostatek práce si nemůžeme stěžovat. Sjíždějí se sem z celého okolí, dokonce i z Rakouska jsem moštoval dovezené ovoce,“ pochvaluje si zahrádkář Josef Januš.

Ve velkém už jablka moštují také v Lučicích na Hranicku. Lidé o jablka ze zdejšího sadu neměli zájem, a tak z nich nyní vyrábějí mošty.

Vydáno pod