Vít Šimánek vystavuje v Divadle Jiřího Myrona

Ostrava – Přední český reportér a dokumentarista Vít Šimánek vystavuje v ostravské galerii Opera Divadla Jiřího Myrona. Návštěvníkům představuje dva soubory, které nafotil ve svém volném čase v posledních deseti letech. Barevný cyklus Slzy Božího Daru sledují stopy sovětských vojsk na českém území.

Bývalé vojenské letiště obývala třicet let ruská armáda. Několik let v jeho blízkosti bydlel i Vít Šimánek. Na procházkách zachytil stísněnost, opuštěnost i bizarnost prostoru. „Mně to kolikrát přijde jako zakázána zóna z filmu Stalker anebo prostě zakázána zóna kolem Černobylu, uvádí Šimánek.

Druhý souborUrban Zonetvoří černobílé momentky focené na kinofilm v Miláně, Bytomu nebo v Katovicích. Především jsou ale zprávou o lidech, kteří v nich žijí. „Šimánek pracuje spíše s dokumentaristickým jazykem než s jazykem reportéra. Jde to vlastně tím pádem z té tvorby cítit, že je tam opravdu jeho osobní přístup a jeho vlastní vidění,“ míní kurátor výstavy Tomáš Pospěch.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Jako student tvůrčí fotografie zaujal už před sedmnácti lety. Tehdy získal důvěru starých a nemocných lidí, jejichž portréty srovnal s fotografiemi v občanských průkazech. Zachytil tak neúprosnost stáří a stárnutí.

Evropská města, ani bývalý vojenský prostor Vít Šimánek neopouští. Zaměřit se chce ale i na Prahu, respektive na to, jak se mění centrum města vlivem turismu.

Vydáno pod