Lídři stran budou debatovat o problémech Olomouckého kraje

Olomoucký kraj – Podpoře zemědělců, dostavbě dálnice D1 nebo krizi v lázeňství se budou v předvolební debatě ČT věnovat lídři kandidátek v Olomouckém kraji. Debaty se zúčastní zástupci osmi nejpopulárnějších stran z Olomouckého kraje: sociální demokraté, komunisté, hnutí ANO, TOP 09, křesťanští demokraté, Úsvit přímé demokracie a Zemanovci.

Krize v českém lázeňství znamená krizi i pro Jesenicko. Po dvou stech letech tak musely svůj provoz ukončit třeba lázně v Dolní Lipové. Nový indikační seznam Ministerstva zdravotnictví omezil jak příjmy zařízení, tak počty léčených. „Počet klientů se nám narozdíl od minulého roku snížil o 70 procent,“ uvádí ředitel Lázní Dolní Lipová Radim Hatlapatka.

Úrodná Haná byla vždy považovaná za obilnici České republiky. Prvenství si držela i v produkci cukrové řepy. Teď se místní zemědělci ve velkém věnují pěstování řepky olejky. Letos jí sklidili rekordní množství. „Ona je to zaprvé důležitá surovina potravinářská – olejářský průmysl, surovina krmivářská, a v neposlední řadě je povinnost přidávat ji do nafty jako biolíh,“ vysvětluje ředitel Agrární komory Olomouc Miloš Porč.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Dostavba dálnice D1 je krajským evergreenem. Nejdůležitější česká tepna začíná v Praze a místo v Ostravě končí u Říkovic. Zahájení prací slibovalo Ministerstvo dopravy už letos. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ovšem stavbu v červnu zastavil a zkoumá, zda byly u zakázky za 6,5 miliard dodrženy lhůty. Dálnice tak končí u Přerova zábranami a všechna transitní doprava musí dál jezdit přes centrum města. „Proč není dostavba dálnice? Protože se střídá vedení na ministerstvu, střídá se vedení Ředitelství silnic a dálnic a my už opravdu nevíme, kterým slibům máme věřit,“ míní mluvčí města Přerov Bohuslav Přidal.

Dnešní debatu s lídry volebních stran za Olomoucký kraj mohou diváci sledovat od 20 hodin na ČT24.

DEFINICE VOLEBNÍHO POTENCIÁLU:

Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů stran je více než 100 %. Respondent, který se rozhoduje (například) mezi dvěma stranami a vážně zvažuje jejich volbu, je jejich potenciální volič, a vstupuje tak do volebního potenciálu obou stran. Volební potenciál je nutno chápat pro každou stranu odděleně.