Kuřimský místostarosta si údajně přisvojil jinou funkci. Radní ho podrželi

Kuřim - Kuřimský místostarosta Jiří Koláček (ČSSD) čelí obvinění, že si neoprávněně přisvojil pravomoci, které mu nepřipadají. Když navštívil jednu z kuřimských rodin, v níž se rodiče nemohou dohodnout na péči o dítě, vystupoval přitom coby nadřízený pracovníků sociálního odboru. Jejich práci kritizoval a věc chtěl řešit sám. Obviněn byl také z porušování domovní svobody. Na dnešním zasedání se za něj ale většina kuřimských radních postavila. Ve funkci proto zůstává dál.

Vše začalo v létě letošního roku, když Jiří Koláček navštívil jednu z kuřimských rodin. Ženě údajně tvrdil, že má v kompetenci sociální odbor, protože je coby místostarosta jeho nadřízený. „Ukázal mi svoji vizitku a řekl, že se jde podívat, jak se má moje nezletilá vnučka. Řekl, že nahlídl do spisů, tak jsem neměla nejmenší důvod mu nevěřit,“ omluvila svou důvěřivost Helena Peštálová, která místostarostovi prozradila i některé soukromé informace o domácnosti.

Rodině údajně tvrdil, že mu případ pracovnice sociálního odboru předaly samy, protože si s ním nevěděly rady. Vydávat se měl za nadřízeného Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). „O úřednících OSPODu se vyjadřoval velmi špatně. Byly tam na jejich adresu i vulgarismy,“ dodala matka dítěte Andrea Feniková, jíž místostarosta údajně dělal i sexuální návrhy. „Byl u mě dvakrát. Při první návštěvě byl u mě hodinu a půl a vykládal mi o svých sexuálních praktikách a zkušenostech,“ přiznala Feniková.

Matka dětí Andrea Feniková o setkání s místostarostou Kuřimi (zdroj: ČT24)

Jiří Koláček obě ženy údajně ujišťoval, že nahlídl do informačního spisu, a má tak právo věc řešit. Podle vedoucí odboru sociálních věcí kuřimského úřadu Taťjany Sojkové ale informace po pracovnicích požadoval až šikanózním způsobem. „Požádal jsem naše pracovnice úřadu, aby mi ukázaly, jak případ vypadá. Jevilo se mi totiž, že nekonají,“ uvedl na svou obhajobu Koláček.

Rada města Kuřimi se chováním místostarosty zabývala i na svém dnešním zasedání. Žádný návrh, že by měl být zbaven funkce ale nepadl. Naopak většina radních se za Jiřího Koláčka postavila. Chtějí počkat až na verdikt soudu. „V mých právech je, že zodpovídám za sociální věci. Kontroloval jsem je jako člověk, který má zájem zjistit, jaká ta situace skutečně je. A to zvláště proto, že se Kuřim proslavila onou známou kauzou,“ vysvětlil důvod svého jednání Koláček. Jakékoliv nařčení ze sexuálního obtěžování přitom popřel.

Babička dětí Helena Peštálová popisuje chování Jiřího Koláčka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod