O půlnoci z hospody domů, rozhodli frenštátští zastupitelé

Frenštát pod Radhoštěm - Ve Frenštátě pod Radhoštěm vstupuje dnes v platnost vyhláška omezující otevírací hodiny restaurací v centru města do půlnoci. Poté bude moct provozovatel otevřít až v šest hodin ráno. Provozovatelé barů a restaurací nesouhlasí, protože i po půlnoci často bývají v několika otevřených barech hosté. Ti si mohou zažádat o výjimku, pro její udělení ale bude zásadní, aby se podíleli na udržování pořádku a nočního klidu.

Podle provozní jednoho z frenštátských nonstop barů Dany Mazáčové ale nepřicházejí do podniků s nepřetržitou otevírací dobou primárně lidé, kteří se chtějí opít a dělat po městě nepořádek. „Jsou to třeba lidé po nočních, taxikáři. Jsou to lidé, kteří opravdu když vyjdou ven, nedělají binec,“ uvedla Mazáčová. Poukázala také na to, že mezi návštěvníky podniku jsou často třeba i lidé po noční směně, kteří dojíždějí a nemají se, hlavně v zimě,  při čekání kde schovat a ohřát. Pokles tržeb baru odhadla Dana Mazáčová až na polovinu, o výdělky podle ní přijdou třeba i taxikáři, kteří jsou nyní hostům podniku k dispozici. „Určitě bude propouštění a snižování platů,“ uzavřela Mazáčová.

Naopak na regulaci kriminality a řešení veřejného pořádku poukázala starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová. „Reagovali jsme na stížnosti občanů, kteří žádali po městu, aby zabezpečilo noční klid,“ uvedla. Navíc se podle ní nová vyhláška většiny provozoven ve městě nedotkne. Ve Frenštátě jsou totiž jen 3 provozovny mající nonstop provoz, ostatní zavírají před půlnocí. „Město je připraveno poskytnout výjimky,“ dodala Leščišinová. Pro poskytnutí takové výjimky by ale podle ní provozovatelé měli aktivně dbát na zachování veřejného pořádku nejen v baru, ale i v jeho okolí. „Pro nás je prioritní pocit bezpečí všech obyvatel města,“ řekla starostka.

Takováto vyhláška v ostatních městech příliš běžná není. Podobná vyhláška ale platí také třeba v Břeclavi. Na její podobě se podíleli sami restauratéři. Vyhláška reguluje otevírací dobu restaurací a dalších podniků v obytné zóně. Podniky mají ve všední den zavřít nejpozději ve 22 hodin, o víkendu do půlnoci. Vyhláška je ale poměrně vstřícná v tom, že všechny podniky v dané lokalitě nejprve získaly výjimku na delší provoz. Pokud by se v budoucnu objevily problémy s rušením nočního klidu, projedná komise, sestavená ze zástupců města a podnikatelů, odebrání výjimky.

O půlnoci z hospody domů, rozhodli frenštátští zastupitelé (zdroj: ČT24)
Vydáno pod