Šelešovice patřily Jarohněvicím i Kroměříži. Třináct let jsou samostatné

Šelešovice (Kroměřížsko) - Šest kilometrů jihozápadně od Kroměříže leží obec Šelešovice. Svou samostatnost si užívá teprve od roku 2001, patří proto k nejmladším obcím Zlínského kraje. Od 60. let byla součástí Jarohněvic, od 80. let zase patřila Kroměříži.

Třináct let samostatná obec, kterou obklopuje říčka Kolojedka patřila v minulosti k vedlejší vesnici i nedalekému městu. Z počátku měnila také svůj název. V minulosti se Šelešovice jmenovaly Sulešovice nebo Sulišovice. Jejich název byl odvozen od osobního jména Sulek. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1349.

Dnes v obci žije přes 320 obyvatel. V Šelešovicích působí dobrovolní hasiči, myslivecký spolek nebo tělovýchovná jednota Slavoj.

Tři minuty z Šelešovic (zdroj: ČT24)

Někteří místní si stěžují na obecní střelnici, která leží v blízkosti cyklostezky. „Vadilo mi, že hned tady je hřiště, cyklostezka, a do toho zamontovali střelnici,“ poznamenal Zdeněk Smolinka. Podle starosty se ale střílí až nahoře na svahu a podle dosavadních kontrol je všechno v pořádku. Při střelbách navíc myslivci kolemjdoucí vždy předem upozorní. „Když máme střelbu, tak je před i za střelnicí umístěna cedule zákaz vstupu, a je vyvěšen prapor, který upozorňuje, že se tam něco děje,“ vysvětlil starosta Šelešovic Josef Palička (nez.).

V Šelešovicích stojí ještě několik domů z původního režného zdiva. V tomto duchu obec opravuje i nový obecní sklad. Například Sovovi ve stoletém cihlovém domě žijí už 45 let a neměnili by. „Jsou to zdi silné 60 centimetrů, není potřeba je zateplovat, možná jenom stropy, kde je únik tepla,“ připustila Veronika Sovová.