Silný stát, odvolatelnost politiků a méně korupce, shodli se zástupci Úsvitu, KANu i Občanů

Praha - Silný stát, který je schopen přečkat krize a který je především reprezentován odborníky. Možná odvolatelnost politika veřejností, pokud s jeho odvedenou prací nebude spokojena a nakonec i užší stát a méně příležitostí pro korupci. Na tom se shodli zástupci tří politických uskupení v předvolebním vydání pořadu Politické spektrum Jiří Domlátil z Klubu angažovaných nestraníků (KAN), Ludvík Adámek (Občané 2011) a Tomio Okamura (Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury). K tomu všemu je však nutná vzdělanost a informovanost veřejnosti. Cesta k přímé demokracii je dlouhá a Česko k ní má ještě daleko, ale není jiné cesty.

Hosté Polického spektra se shodli, že na postech v úřadech sedí často nekompetentní lidé, kteří svému řemeslu nerozumí. Často vykonávají roli pouhé loutky, která plní nařízení svých šéfů. „Místo řízení tito lidé spíše nařizují,“ upozorňuje Domlátil. Podle Adámka má spousta podřízených strach říct svůj vlastní názor, neboť jsou poté obvykle velmi rychle zbaveni pracovní pozice. Panuje atmosféra strachu.

„Naši kandidáti jsou terčem vydírání, konkrétně od ČSSD, že už si neškrtnou na kraji. To je šílená situace. Proto chceme prosadit služební zákon,“ doplnil Okamura.

Motta zástupců politických stran

Ludvík Adámek, Občané 2011: „Za dluh nenesou vinu občané, ale politici. Prioritou je nevyvádění financí mimo republiku do soukromých kapes. Budeme podporovat pozastavení či zrušení zákona o církevních restitucích.“

Jiří Domlátil, Klub angažovaných nestraníků: „Politické strany, které se etablovaly, se postupně zakopaly v zákopech. Chceme zestátnit stát.“

Tomio Okamura, Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury: „Prosazujeme oddělení moci zákonodárné od výkonné. Je to jeden z korupčních důvodů. Je třeba oddělit vládu od parlamentu, aby vláda na parlamentu nebyla závislá. Prosazujeme přímou demokracii a odvolatelnost politiků.“

Silný stát

Role státu by měla být výrazně posílena. Lidé opět musí najít hrdost na svou vlast a pomocí programů menších stran získat znovu důvěru v politiku. „Stát byl 20 let rozbíjen a byla oslabována jeho pozice. Naším úkolem by bylo budovat stát, který je schopen přečkat krize,“ říká Adámek.

Tomio Okamura prohlásil, že by bylo dobré oddělit moc zákonodárnou od výkonné. „Je to jeden z korupčních důvodů. Ministři podle zákona nemají povinnost hospodařit s péčí řádného hospodáře, vedoucí strany si to takto schválně nastavily,“ doplnil Okamura.

Politické spektrum (zdroj: ČT24)