V Olomouci probíhá Humanitární kongres

Olomouc – Do Olomouce se dnes sjeli zástupci největších nevládních a humanitárních organizací, vysokých škol a médií, aby si na společném kongresu vzájemně předali zkušenosti a nové nápady. Na setkání přijeli odborníci z tuzemska i ze zahraničí, mezi nimi například i delegace z Barmy, země politicky zkoušené, zasažené ničivým cyklonem a nedávnými povodněmi.

Druhý ročník Humanitárního kongresu přesunuli organizátoři z Prahy do Olomouce především kvůli studentům sociálně zaměřených škol. Právě z jejich řad totiž Lékaři bez hranic nebo Charita získávají své budoucí zaměstnance a dobrovolníky. Jednou z nich je Markéta Lančová, která má za humanitární organizaci Adra na starosti projekty v Barmě, v zemi, kde při cyklonu před pěti lety zemřelo 140 tisíc lidí. Letos tam navíc udeřily i ničivé povodně. „Jsou to desetitisíce lidí, kteří musí uprchnout do nějakých provizorních táborů. Často jako útočiště pro lidi z místních vesnic fungují tamní kláštery,“ uvádí koordinátora projektů v Barmě Markéta Lančová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Barma byla letos jedním z velkých témat kongresu, pozvání přijala i barmská delegace. Podle jejich členů se země po odchodu vojenského režimu pomalu otevírá světu. „Od roku 1948 byla v Barmě občanská válka, takže obrovská území země jsou nerozvinutá, kvůli tomuto přístupu z minulosti a kvůli konfliktu a taky kvůli vojenské vládě,“ vysvětluje ředitel organizace ADRA v Barmě Brendon Irvine.

Lidé z Barmy si mnohé slibovali od voleb, které se konaly v roce 2010. Podle humanitárních pracovníků ale zatím neumí s novou svobodou naložit, proto je učí například zdravotní péči, nebo základní administrativě. Po otevření barmských hranic je jednodušší místním pomoci přímo. Humanitární a nevládní organizace tak lépe získají informace o problematických oblastech a díky spolupráci s místní správou mohou zasáhnout cíleněji.