První demolice v Nových Heřminovech, dům musí ustoupit přehradě

Nové Heřminovy – Na místě plánované přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku se připravuje demolice prvního z domů, které Povodí Odry vykoupilo od obyvatel. Stavební firma dnes od prázdného rodinného domu převzala klíče a do pěti dní jej začnou dělníci rozebírat. Do konce roku půjdou k zemi nejméně další dva z 37 objektů.

Okál ze sedmdesátých let budou dělníci i kvůli možné přítomnosti azbestu rozebírat opatrně. Potrvá to nejméně tři týdny. „Budeme postupně rozebírat konstrukci, odstraníme střechu, krytinu, opláštění, kde mohou být obsažené nebezpečné látky, roztřídíme materiály,“ popisuje stavbyvedoucí Radek Sedláček. Nejvíce práce bude podle něj s betonovým sklepem. I ten musí pryč, aby když bude v přehradě méně vody, nevyčníval nad  hladinu.

Letos čeká demolice ještě bývalý vepřín blízko budoucí spodní hráze přehrady a také hájenka na budoucí pláži. Tu zatím podle informací České televize obývají bezdomovci.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Povodí zatím na území plánované přehrady vykoupilo 90 procent domů, chat a firem. V obci přitom panuje napjatá atmosféra mezi lidmi, kteří své domy prodali, a mezi těmi, kteří si přehradu nepřejí. Už teď se na ni ovšem těší obce po proudu řeky Opavy, které pravidelně zaplavuje velká voda, a také rybáři z okolí.

Aby Povodí Odry mohlo začít protipovodňovou přehradu stavět, musí výkupy pozemků a nemovitostí dokončit. A také zajistit od vlády peníze na pokračování stavebního projektu a samotnou výstavbu. Spolu s dalšími opatřeními na řece Opavě může přijít na osm miliard korun. Dosud platný termín dokončení v roce 2020 tak i samotní správci povodí považují za optimistický.