Mateřské školy v Novém Jičíně čekají rekonstrukce, zvýší se jejich kapacita

Nový Jičín – Školky v Novém Jičíně čekají v příštím roce přestavby a rekonstrukce. Vzniknout by mělo přibližně 40 nových míst.

Město se snaží vyřešit situaci s chybícími místy ve školkách efektivně. „Postavit novou mateřskou školku by bylo neekonomické a krátkozraké, neboť od roku 2009, kdy se ve městě narodilo 293 dětí, porodnost klesá či stagnuje. Proto jdeme úspornější cestou, kdy přestavujeme nevyužité plochy ze školských zařízeních," řekl k řešení starosta Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Oprava čeká například Mateřskou školu Sady. „Z dotace 7,41 milionu korun a příspěvku města bude přestavěno podkroví a vybudována nová herna a ložnice. Zvětšením využitelné plochy školky vznikne další oddělení pro 15 dětí," uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Oldřiška Navrátilová.

Ostravská univerzitní školka
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Základní škola Dlouhá má navíc řadu nevyužitých prostor, v nich vzniknou hned čtyři nová předškolní oddělení. „Kapacita školky bude sto míst. Příští rok se bude do těchto prostor stěhovat kvůli nevyhovujícímu stavu MŠ Trlicova. V ní je 75 dětí. Ve školce Dlouhá tak bude navíc dalších 25 míst," vysvětlila Navrátilová.

Stavební úpravy školky Dlouhá přijdou na šest miliónů korun, další vybavení a výdejna stravy bude stát 750.000 korun. Část peněz se ušetří na vybavení – nábytek i hračky se přestěhují z MŠ Trlicova.

Děti ve školce
Zdroj: www.isifa.com

S podporou radnice navíc v Bludovicích navíc roste soukromé předškolní zařízení. To by mělo nabídnout místa dalším 15 až 25 dětem, jeho součástí bude i komunitní centrum s aktivitami pro celé rodiny. Soukromá školka nyní čeká na souhlas krajského úřadu.

Současná kapacita mateřských škol zřizovaných městem je 749 míst. V letošním školním roce nebylo vyhověno 79 žádostem o umístění do školky. Mezi nimi však byly i žádosti pro děti, jimž budou tři roky až na jaře příštího roku.