Místo dělníků - hvězdy stříbrného plátna. Kino Scala znovu ožívá

Brno - Brněnské kino Scala dnes po necelých dvou letech od uzavření přivítá první diváky. Sál na Moravském náměstí převzala od města Masarykova univerzita, která jej využije k výuce, promocím a dalším akademickým událostem. Zároveň obnoví filmové promítání, v plánu jsou nejméně dvě projekce denně. Prvním snímkem je legendární Kinoautomat z roku 1967.

Při sestavování programu univerzita spolupracuje s provozovateli pražského kina Aero a dalších biografů. „Chceme ze Scaly udělat to, čím už dřív byla: premiérové kino, které Brnu představí zajímavou uměleckou tvorbu - a to nikoliv pouze filmovou,“ uvedl nový ředitel Scaly Radek Pernica, který v minulých letech vedl úspěšné boskovické kino Panorama.

Do provozu Scaly se zapojí také studenti. V projektu Studentské kino zajistí pravidelné projekce s odbornými úvody a besedami. Pro seniory zase organizátoři připravují filmové školy. Při všech promítáních ve Scale se diváci mohou těšit na kvalitní zvuk a obraz, který zajistí nová digitální technologie. Do provozu se tak po delší pauze vrací největší brněnský kinosál. Cenově však kino zůstává při zemi. Plné vstupné by se mělo pohybovat okolo stokoruny.

Ačkoliv dnešní slavnostní projekce Kinoautomatu je pouze pro zvané hosty, od zítřka kino přechází na běžný provoz. Scala také zve na nový projekt Scala naslepo. Hosté do posledního okamžiku neví, na jaký film jdou. Neplatí proto předem žádné vstupné a hodnotu snímku mohou dobrovolným příspěvkem ocenit až po filmu.

Kino Scala bohužel ani po rekonstrukci není bezbariérové. V budoucnu ale vedení kina zvažuje nákup schodolezu pro vozíčkáře.

Město pronajalo Scalu univerzitě na dvacet let za 1,83 milionu korun ročně. Původně se hovořilo o symbolickém nájemném, nakonec se obě strany dohodly na komerčním nájmu, zároveň se však město zavázalo provést nutné opravy. Díky tomu nyní končí první etapa rekonstrukce. Zahrnuje nové pódium, podlahy, akustické podhledy, opatření proti vlhkosti a nové čalounění na sedačkách.

„Ještě budeme usilovat o rozsáhlejší rekonstrukci pro konferenční provoz,“ uvedl rektor univerzity Mikuláš Bek. Univerzitě podle něj dlouhodobě chyběl sál srovnatelné velikosti v centru Brna. Provoz a opravy Scaly chtějí financovat také z příspěvků veřejnosti. K tomu účelu dnes spustili webový portál Daruj Scale.

O bariérách v kině Scala hovoří jeho nový ředitel Radek Pernica (zdroj: ČT24)

Pod názvem Scala začalo kino na Moravském náměstí promítat v roce 1935. Historie budovy je ale mnohem starší. S kapacitou pět set míst kino dlouho patřilo k největším v Brně. V posledních letech před uzavřením provozovala ztrátovou Scalu příspěvková organizace Turistické informační centrum města Brna.