Škola atopie v Klimkovicím ukáže, jak nemoc mírnit

Klimkovice (Ostravsko) – Třetí škola atopie vznikla v klimkovických lázních u Ostravy. Nemocní lidé, popř. rodiče dětí zasažených atopickým ekzémem, se v ní dozvědí jak o nemoci samotné, tak i o způsobech její léčby. Škola je součástí lázeňské péče, klimkovické ředitelství jedná s pojišťovnami o proplácení účasti.

Atopickým ekzémem trpí až 30 procent dětí a jejich počet s podle lékařů postupně zvyšuje. Na jeho vznik má vliv genetika, ale i životní prostředí a styl. Tzv. školy atopie, kde se mohou pacienti o nemoci dozvědět více, jsou od loňska v Praze a Brně, teď vznikla i třetí u Ostravy. „Škola atopie je program, který je podporován nadací pro atopickou dermatitidu. Tato škola atopie bude probíhat při lázeňské péči v Klimkovicích a malým skupinám pacientů a jejich rodičů bude vysvětlován průběh onemocnění. To, co můžeme s kůží dělat,“ popsala garantka programu dermatoložka Sylva Zajícová.

Lékaři ovšem nedokáží atopický ekzém vyléčit, pouze ho mohou léčit. „Základní léčba je lokální. Léčíme pouze projevy na kůži, nejsme schopni vyléčit příčinu,“ uvedla Sylva Zajícová. Ekzém může během dospívání zmizet, není to však podle ní automatické, existuje i jeho dospělá forma. „Formy atopického ekzému jsou tři. Je to kojenecká forma, která vzniká mezi třetím a šestým měsícem věku, dále dětská forma a dospělá. Nemůžeme říct, zda konkrétní pacient projde těmito formami, nebo může v předškolním věku nebo v pubertě přejít do jiného atopického onemocnění, jako je senná rýma, zánět spojivek nebo astma,“ poznamenala garantka nové školy atopie. Klimkovický program probíhá při běžné lázeňské péči, vedení lázní podle Zajícové jedná o jeho hrazení pojišťovnami.