Ředitel amerického ministerstva obchodu hledá ve Slezsku stopy předků

Ostrava - Generální ředitel amerického ministerstva obchodu Cameron Kerry, který je bratrem amerického ministra zahraničních věcí Johna Kerryho, přijel na krátkou soukromou návštěvu do Horního Benešova. Pátrá po svých předcích. V tomto městečku na Bruntálsku žil jejich pradědeček a krátce i jeho syn, který později emigroval do Ameriky. Radní Kerrymu ukázali místo, kde jeho rodina žila. Cameron Kerry přiletěl do Česka i se svou manželkou. Městečko jim připravilo slavnostní uvítání.

Vedení města nechalo postavit na náměstí pódium, dalo centrum města zamést a ozdobit květinami. Na vzácné hosty radní připravili i kapli na hřbitově, kterou dali umýt.

Pradědeček Kerryových byl Žid, jmenoval se Benedikt Kohn. Do Horního Benešova se nastěhoval v roce 1868. Byl pivovarským mistrem a sládkem v pivovaru. V pivovaru se narodil v roce 1874 dědeček bratrů Kerryových Frederik Kohn, který si v roce 1902 nechal rakouskými úřady změnit jméno - z Kohna se stal Kerry.

Cameron Kerry
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nové příjmení si prý vybral tak, že naslepo hodil tužku na mapu. Hrot ukázal irské hrabství Kerry. Se změnou jména rodina konvertovala ke katolictví. Důvodem bylo obavy Kohnových z rostoucí nenávisti vůči Židům. Kromě těchto změn plánovali další zásadní krok - emigraci do Ameriky, kterou v roce 1906 uskutečnili. Frederik Kohn, jenž zplodil syna Richarda, zemřel v Bostnu v roce 1921 - za nejasných okolností spáchal sebevraždu. Jeho vnukové ho neměli příležitost poznat.

Horní Benešov
Zdroj: ČTK/Dan Krzywoň

Rodiště jejich dědečka, hornobenešovský pivovar, už nestojí. Historici alespoň objevili jeho fotografii. Starosta Horního Benešova Michal Blažek chce americkým hostům také ukázat záznam o narození jejich předka v matrice. Kerryho také požádá o přijetí čestného občanství.

Slavnější bratr Camerona Kerryho John byl v roce 2004 kandidátem demokratické strany na amerického prezidenta. Porazil ho tehdy George Bush. V roce 2008 podpořil v primárkách Baracka Obamu. Od roku 1985 byl senátorem za Massachusetts, od letošního února je ministrem zahraničí Spojených států. Kromě jiného vedl mírová jednáními mezi Izraelem a Plastinou.

Cameron Kerry, který si podle novinek.cz vzal Židovku a přijal její víru, přijel do Česka poprvé v životě.