V Olomouci otevřou Klokánek, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Olomouc – Ohrožené děti naleznou v Olomouci nové útočiště. Vzniká tam nový Klokánek, který jim poskytne přechodnou rodinnou péči. V objektu v místní části Černovír jsou už nachystané čtyři byty, ve kterých může najít nový domov až šestnáct dětí.

Projekt Fondu ohrožených dětí Klokánek v Olomouci oficiálně otevře až za dva týdny. Už nyní v něm ale bydlí první tři nájemníci. Jde o sourozence, jejichž biologická rodina přestala fungovat. Nyní se o děti pečlivě stará Anna Urbánková. Práce s dětmi, které potřebují pomoc, byl její velký sen. „Čekala jsem na to celý život. Já se do práce vysloveně těším a vím, že děti za mnou vždycky přiběhnou a těší se, co zažijí nového,“ uvádí paní Urbánková.

Patrový objekt opravil za bezmála jedenáct milionů korun jeho majitel. Klokánku ho pak nabídl k dlouhodobému, velmi výhodnému pronájmu. Pro děti jsou už připraveny čtyři byty. „Jde o to, aby přechodná doba, kdy děti nemohou být se svými rodiči, byla co nejméně traumatizující a zátěžová,“ vysvětluje vedoucí Klokánku Šárka Kupčáková.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

V současnosti už jeden Klokánek v Olomouckém kraji funguje. Před třemi lety jej otevírali v Dlouhé Loučce u Uničova a je plně obsazený. Obec Klokánku věnovala budovu bývalé školy. „Děti sem zapadly. Místní obyvatelé nosí do Klokánku obnošené věci, pro děti kočárky, hračky a koloběžky,“ upřesňuje místostarostka Dlouhé Loučky Věra Rybníkářová (KSČM).

V České republice dosud vzniklo devětadvacet Klokánků, ve kterých je umístěno na 550 dětí. „Kapacita je dostačující jen v některých krajích. Loni jsme tak museli odmítnout více než tisíc dětí,“ informovala ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Fond ohrožených dětí nyní získal další dům v Prostějově. Nové děti by tam mohly najít domov už  příští rok.

Vydáno pod