Někteří rodiče nesouhlasí s testováním svých dětí na omamné látky

Frýdlant nad Ostravicí – Někteří rodiče žáků gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí se dozvěděli, že pokud odmítnou dát souhlas k testování svých dětí na omamné látky, nevezmou je na žádný školní výlet. Gymnázium se brání, že k žádné diskriminaci nedochází. Testy žáků na alkohol nebo drogy by ale podle odborníků měly být na školách až na posledním místě.

Pokud by některý z gymnazistů nepřišel do školy s čistou hlavou, mělo by mít vedení školy nástroj, kterým by tuto skutečnost odhalilo. Rodiče se měli vyjádřit, zda s testováním na omamné látky souhlasí, nebo ne. Otec jedné ze studentek Ivo Saniter se vyjádřil negativně, ovšem od dcery se později dozvěděl, že jeho odpověď byla špatná. „Zaškrtl jsem, že nesouhlasím, a na to konto byla dcera vyloučena z tradičního adventního zájezdu do Vídně,“ uvádí otec studentky Ivo Saniter. „Nezakládá se to na pravdě, v žádném případě bychom nediskriminovali děti, které mají, nebo nemají souhlas,“ reagovala ředitelka gymnázia Petra Schwarzová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Na gymnáziu studuje asi tři sta žáků a s testováním na omamné látky nesouhlasí přibližně padesát rodičů. Testování provádí řada škol, povoluje to metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ovšem podle odborníků by k němu měly školy přistupovat jen v krajních případech. „Test může být falešně pozitivní, falešně negativní, není úplně jednoduché v amatérských podmínkách zjistit, k čemu vlastně došlo,“ vysvětluje sociální pracovník centra pro prevenci a léčbu drogově závislých Renarkon Michal Sobek.

„Rodiče vždycky souhlasí. Já myslím, že je to proto, že jim to předkládáme jako pomoc a prevenci, a ne jako direkci, míní výchovný poradce soukromé Střední odborné školy ochrany osob a majetku v Karviné Zbyněk Domin. Ředitelka gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí má v plánu s rodiči dále jednat a přesvědčit je, aby s testováním svých dětí souhlasili.

Vydáno pod