Lidé nemají na pohřeb příbuzného, stále častěji ho platí obec

Jižní Morava - Tento víkend někdo zavraždil brněnského bezdomovce v Denisových sadech. Pokud se neobjeví nikdo z příbuzných, bude muset jeho pohřeb zaplatit radnice Brna-středu. Nejedná se přitom o malou částku. I tzv. sociální pohřeb stojí až dvanáct tisíc korun. Na rostoucí počet podobných případů dnes upozornil veřejný ochránce práv.

Pohřeb nemajetného člověka neplatí radnice podle místa jeho trvalého bydliště, ale obec nebo městská část, v jejímž katastru dotyčný zemřel. V rámci Brna je rekordmanem Brno-střed, a to nikoliv proto, že na tamním magistrátu má nahlášeno trvalé bydliště většina bezdomovců, ale protože v centru města sídlí nemocnice i léčebna dlouhodobě nemocných, kde lidé bez přístřeší také umírají.

Co je to sociální pohřeb?

Sociální pohřeb zaplatí příslušná radnice v případě, že se nenajde žádný příbuzný, známý či dědic, který by zemřelému pohřeb vypravil. Cena takového pohřbu bez obřadu je od sedmi do dvanácti tisíc korun.

Pokud se ani čtyři dny po smrti člověka nikdo k pohřbu nepřihlásí, musí náklady na kremaci zaplatit radnice. Zpětně je možné tyto peníze vymáhat od státu, to ale může trvat i rok. Žádost si obce mohou podat na ministerstvo pro místní rozvoj nebo na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jestli se podaří objevit dědice zemřelého, může radnice peníze dodatečně vymáhat po něm.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Sociální pohřeb zahrnuje jen nejlevnější rakev a zpopelnění. Urna s popelem zemřelého zůstane v krematoriu uložená celý rok. Jestli se ani po tuto dobu neozve nikdo z příbuzných, hrobník jej vysype do společného hrobu.

Řada lidí spoléhá na tzv. pohřebné. Na to má ale v současnosti nárok jen velmi malý okruh lidí. Příspěvek od státu ve výši pěti tisíc korun dostává pouze rodič nezaopatřeného dítěte nebo člověk, který takovému dítěti pohřeb vypravil.