Štěpánek i Rosol ve Vídni postoupili do druhého kola

Vídeň - Český tenista Radek Štěpánek vstoupil vítězně do turnaje ve Vídni, kde dnes absolvoval první start na ATP Tour od srpnového US Open. Do druhého kola postoupil v rakouské metropoli také Lukáš Rosol.

Štěpánek coby turnajová pětka potvrdil roli favorita proti domácímu Martinu Fischerovi, jehož za 101 minut porazil 7:5 a 6:3. O čtvrtfinále se 46. hráč světa utká buď s dalším domácím tenistou Geraldem Melzerem, nebo Slovákem Lukášem Lackem.

Čtyřiatřicetiletý reprezentant Štěpánek po vyřazení v prvním kole v New Yorku pomohl českému týmu k postupu do finále Davis Cupu přes Argentinu. Vynechal následné turnaje ATP v Asii, na nichž by neměl jistotu startu v hlavní soutěži, a absolvoval challengery v Monsu a Orléans, které vyhrál. Ve Vídni si tak Štěpánek připsal dvanácté vítězství za sebou.

Osmý nasazený Rosol v utkání prvního kola nastřílel 13 es a Nizozemce Jesseho Hutu Galunga zdolal 6:3, 7:5. Ve druhém kole ho čeká vítěz duelu Michael Russell - Mirza Bašič.

Šafářová postoupila v Lucemburku do druhého kola

Česká tenistka Lucie Šafářová postoupila na turnaji v Lucemburku do druhého kola. Pátá nasazená hráčka, která před měsícem získala titul v Québecu, porazila Číňanku Pcheng Šuaj ve dvou setech 7:5 a 6:4. Šestadvacetiletá fedcupová reprezentantka přehrála o rok starší soupeřku za 93 minut a bilanci vzájemných zápasů vylepšila na 3:1. O postup do čtvrtfinále se utká s devatenáctiletou Němkou Annikou Beckovou, s níž dosud nehrála.

Šafářová potvrdila dobrou formu, kterou chytila v závěru sezony. Po triumfu v Québecu postoupila na dalších turnajích v Tokiu a Pekingu do čtvrtfinále, v nichž vypadla až po třísetových bitvách s bývalými světovými jedničkami Dánkou Caroline Wozniackou a Srbkou Jelenou Jankovičovou.

Turnaj v Lucemburku si zahraje také devatenáctiletá česká tenistka Tereza Smitková, která se probojovala do hlavní soutěže na okruhu WTA podruhé v kariéře. V závěrečném kole kvalifikace dnes zvítězila nad Belgičankou Alison Van Uytvanckovou 7:5 a 6:3. Její první soupeřkou v pavouku bude Francouzka Kristina Mladenovicová, 47. hráčka světa. Smitkové patří v pořadí WTA 260. příčka.

Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 571 755 eur):

Dvouhra - 1. kolo: Štěpánek (5-ČR) - Fischer (Rak.) 7:5, 6:3, Rosol (8-ČR) - Huta Galung (Niz.) 6:3, 7:5.