Obce na Zábřežsku nemají přechody pro chodce

Zábřežsko – Ani po půl roce nemohou lidé ze tří obcí na Zábřežsku bezpečně přecházet silnici. Ředitelství silnic a dálnic už na jaře zrušilo v obcích Libivá, Vlachov a Zvole přechody pro chodce. Pro obyvatele tak nastal každodenní hazard se životy, obce totiž leží na hlavním tahu z Mohelnice na sever regionu a do Polska, kudy denně projede minimálně patnáct tisíc aut.

Typickou situací pro obyvatele Zvoli na Zábřežsku je kličkování mezi auty. Aby se dostali do obchodu, na úřad nebo na autobus, musejí přebíhat mezi auty. Přechody zrušilo Ředitelství silnic a dálnic na podnět policistů, podle kterých neodpovídaly předpisům. „Ty přechody byly pro chodce nebezpečné. Některé z nich byly v nepřehledných úsecích, u některých chyběla přidružená komunikace nebo nástupní ostrůvek,“ vysvětluje mluvčí Policie České republiky Olomouckého kraje Josef Bednařík.

Lidé stále nemají kudy přecházet a denně tak riskují kvůli běžným věcem. Obce si totiž musí přechody pro chodce zabezpečit na vlastní náklady. „My jsme si na vlastní náklady vybudovali jeden přechod, který nás stál dvě stě tisíc, takže je to pro naši obec nákladná záležitost,“ uvádí starosta Zvole Josef Najman (nez.). Více než půl milionu korun bude stát nový přechod i v obci Lukavice. „U nás je to nejhorší, protože odsud odjíždějí děti do Zábřehu a do Mohelnice,“ míní starosta Lukavic-Vlachova Jan Hajtmar (nez.).

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podle starostů mělo Ředitelství silnic a dálnic počkat se zrušením přechodů na dobu, kdy se otevře obchvat, který okolním obcím výrazně uleví. Silničáři ale namítají, že pouze uposlechli doporučení policie a nařízení kraje a že obce byly o zrušení přechodů předem informovány. „Obce spoléhaly na to, že obchvat bude dokončen dříve, nicméně vlivem vleklých majetkoprávních sporů se zahájení stavby odsunovalo,“ uvádí ředitel ŘSD Olomouc Martin Smolka.

Starostům momentálně nezbývá nic jiného, než zažádat o dotace. „Rada Olomouckého kraje bude příští týden jednat o dotačních titulech. Já sám budu prosazovat, abychom jednali také o bezpečnostních prvcích,“ slibuje náměstek hejtmana pro dopravu Olomouckého kraje Alois Mačák (ČSSD). Další peníze by obce mohly získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury, ovšem až příští rok.