V Bartošovicích se staví Dům přírody Poodří

Bartošovice – Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku se proměnila v jedno velké staveniště. Dělníci tam staví novou expozici o přírodě v Poodří. Dům přírody Poodří otevře na jaře a nabídne třeba zmenšený model meandrů řeky Odry.

V Bartošovicích vzniká model krajiny Poodří, který ukazuje tok řeky Odry s meandry, s tůněmi, ale také s rostlinami a živočichy, kteří v Poodří žijí. Nová expozice v bartošovické zvířecí nemocnici se po letech příprav konečně začíná rýsovat. „Bude veřejnosti představovat krajinu Poodří, to znamená jednak její přírodní útvary, jednak zvířata, která tam žijí“ informuje pracovník Záchranné stanice Bartošovice Jan Kašinský.

Kromě přestavěné zahrady přibude v přístavbě nad provozní budovou přednáškový sál pro 45 lidí. Velké změny čekají také interiéry budovy stanice, barokní lovecký zámeček. Vznikne v něm trvalá interaktivní výstava. „Chceme se snažit výtvarně vyjádřit současnou situaci, to znamená lužní lesy, nivu řeky Odry. Jedna část bude opravdu malovaná na stěnách, jinak půjde o diorámata,“ uvádí autor výtvarného řešení Jan Dungel.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Kvůli stavebním pracím musela stanice omezit přijímání návštěvníků a exkurzí. Vynahradit by to všem zájemcům chtěla už v příštím roce. „Předpokládáme, že hlavní část návštěvníků budou tvořit školy, organizované skupiny dětí od mateřských škol až po studenty vysokých škol,“ dodává Jan Kašinský.

Dům přírody Poodří bude v provozu od dubna příštího roku. Stavba bude stát deset milionů korun. Zajímavostí je, že kromě dotací získali ochránci přírody část peněz i z dědictví.