Kolektivní smlouva v OKD v nedohlednu, odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Ostrava - Odboráři v těžební firmě OKD vyhlásili stávkovou pohotovost. Bude trvat, dokud se s vedením firmy neshodnou na znění nové kolektivní smlouvy pro roky 2014–2018. Podmínky, které jim nabízí vedení společnosti, totiž dlouhodobě odmítají. Jednání o nové kolektivní smlouvě přitom trvají více jak rok. O samotné stávce budou hlasovat tisíce severomoravských horníků v referendu.

Do složitých jednání se včera vložil zprostředkovatel z řad ministerstva práce a sociálních věcí, který předložil návrh znění smlouvy. Odboráři 60stránkový dokument od včerejška zkoumali, dnes ale vyhlásili stávkovou pohotovost. Ta by měla trvat, dokud se s vedením firmy na znění nové smlouvy pro roky 2014 až 2018 nedohodnou. Oznámil to předseda odborové organizace Dolu Paskov Rostislav Palička.

„Stávková pohotovost je vyhlášena vzhledem k tomu, že už se vyjednává více než rok. Teď je tu návrh zprostředkovatele, určitě to není podle představ zaměstnanců,“ řekl Palička. Podle něj je proto potřeba některé body doladit a pak návrh předložit zaměstnavateli. 

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. Firma zaměstnává na Ostravsku téměř 13 tisíc lidí.

Bezvýsledné jednání mezi vedením OKD a zaměstnanci firmy přitom trvá už čtrnáct měsíců. Obě strany mají stále rozdílné představy. Zatímco vedení firmy plánuje šetřit na personálních nákladech, odboráři naopak chtějí zachování stávajících mezd a benefitů.  

Malá šance na podpis smlouvy

Návrh od zprostředkovatele přitom podle odborářů počítá s poklesem výdělků zaměstnanců v průměru asi o 6 procent. Tarifní mzdy by sice o tři procenta vzrostly, ale zaměstnanci by přišli o příspěvky na dovolenou a Vánoce, takzvané 13. a 14. platy, které podle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka tvoří asi 10 procent mezd. Podle něj stávková pohotovost znamená, že je situace velice vážná a naděje na podpis kolektivní smlouvy je asi 25 procent.

Odboráři teď nicméně smlouvu navrženou zprostředkovatelem předloží zaměstnancům, kteří o ní rozhodnou sami. „Dohodli jsme se zaměstnanci, že jim to předložíme a oni rozhodnou,“ potvrdil Pytlík. Pokud by zaměstnanci návrh nepřijali, je podle něj možné jít do stávky, ale také se popřípadě ještě dohodnout se zaměstnavatelem.

Se zněním návrhu zprostředkovatele se teď seznamuje i vedení firmy. Společnost OKD nechce proto zatím k návrhu smlouvy zaujímat jednoznačný postoj. „Obecně jsme ochotni ze svých požadavků také ustoupit a věříme, že se nám podaří dosáhnout kompromisní dohody akceptovatelné pro obě strany, která OKD umožní zůstat konkurenceschopnou společností i při současných podmínkách na trhu,“ doufá ale mluvčí OKD Marek Síbrt.

Reakce lídrů kandidátek některých politických stran v regionu

Pavol Lukša (TOP 09): „Neumím si představit, že se o kolektivní smlouvě jedná od loňského roku a ještě není uzavřena. Takže já se odborářům vůbec nedivím.“ 

Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Dovolte mi, abych vyjádřil jednoznačně podporu nesouhlasu horníků.“ 

Kateřina Konečná (KSČM): „Odboráři nemají jiné řešení, než to, které zvolili, a my ho určitě budeme podporovat.“ 

Miroslav Svozil (ODS): „Jestli je snížení platu daň za to, aby se OKD zachránila, tak by mohlo dojít k dohodě.“

S případnou stávkou přitom musí souhlasit více než polovina ze všech třinácti tisíc horníků, kteří v ostravsko-karvinské pánvi pracují. Referendum chtějí odboráři vyhlásit 5. listopadu. 

Vydáno pod