Nejstarší přehlídku krátkých filmů hostí Brno už 54 let

Brno – V Brně dnes začíná další ročník festivalu krátkých filmů Brněnská šestnáctka. Soutěže nekomerčních snímků se účastní amatéři, nezávislí filmoví tvůrci i posluchači filmových škol. Letos pořadatelé přehlídky vybírali z 360 přihlášených filmů, do soutěže se jich nakonec dostalo 46. Festival Brněnská šestnáctka je nejstarším svého druhu v Česku, v Brně se koná už 54 let.

Mladí filmoví tvůrci zřídkakdy začínají svoji kariéru celovečerním filmem. Než se z nadšenců a studentů stanou režiséři, vzniknou desítky krátkých filmů. Přehlídku těch nejlepších přináší už 54 let festival Brněnská šestnáctka. „Jen namátkou a telegraficky připomeňme známější autory z posledních dekád, kteří na festivalu začínali. Z českých tvůrců to byl například Tomáš Vorel, Martin Čihák, Pavel Marek, Pavel Dražan, Saša Gedeon, Bohdan Sláma, Václav Švankmajer, Vladimír Franče a Karin Babinská,“ uvádí pořadatelé na svém webu.

Porota každoročně vybírá ze stovek přihlášených snímků, letos se jich do hlavní soutěže probojovalo 46. Nejlepším filmům udělí porota složená z řad odborníků hlavní cenu festivalu. „Účast v letošní porotě přislíbila Šárka Tryhuková, dřívější ředitelka Brněnské šestnáctky, Declain Clarke, producent Robin Saban, režisér Petr Marek (FAMU, člen kapely Midilidi) a spisovatel Maurice Suckling. Protiváhu k odborné porotě tvoří studentská porota, kterou deleguje Jaromír Blažejovský z řad studentů Teorie filmu a audiovizuální kultury,“ dodávají pořadatelé. I studentská porota udělí svou cenu nejlepšímu filmu v soutěži.

Program festivalu najdete zde.

O trofeje se neuchází jen tuzemské snímky - kromě filmů ze sousedních evropských zemí jako Polsko, Slovensko, Německo, se hlásila i řada filmů z Francie a Španělska, Ruska, Běloruska i Kazachstánu.

Soutěží to nekončí

Festivalový program nabízí i řadu doprovodných akcí. Už poosmé se letos paralelně koná Malý filmový festival mladé tvorby, zaměřený na tvůrce do dvaceti let. V prostorách Kina Art proběhne i několik retrospektiv. První z nich je věnovaná filmům Petra Marka, který zasedá v letošní porotě, připravena je také retrospektiva Petra Hviždě, filmaře bytostně spjatého s festivalem. U příležitosti jeho nedožitých padesáti let bude uveden blok jeho amatérských filmů, kterými si v osmdesátých letech získal respekt na Brněnské šestnáctce a na Mladé kameře v Uničově.

Pro ty, kteří si chtějí „osahat“ filmové řemeslo, je přichystáno i několik workshopů. 

Z historie festivalu

Festival Brněnská šestnáctka je nejstarší pravidelně se odehrávající festival v České republice. Vznikl v roce 1960, původně jako festival pouze amatérských filmů. Od soutěže filmových agitek se během krátké doby vyprofiloval v renomovaný festival amatérských krátkých hraných filmů, od roku 1969 s mezinárodní účastí. Původní zaměření na filmy natočené na 16 mm formát zároveň signalizovalo zájem o amatérské filmy autorského charakteru, tedy o dobovou „nezávislou“ tvorbu. V devadesátých letech festival rozšířil pole působnosti z amatérů také na filmy studentů filmových škol a na tzv. nezávislé profesionály.

Vydáno pod