Stará hudba je pro Vivianu Sofronitsky osudová

Zlín – Festival Harmonia Moraviae v úterý večer nabídl jedinečný recitál rusko-kanadské klavíristky Viviany Sofronitsky. Virtuozka hraje na přesné kopie historických nástrojů. Se dvěma oblíbenými Mozartovými piany se představila i ve Zlíně.

Hrát hudbu starých mistrů přesně tak, jak zněla před staletími, bylo splněným snem Viviany Sofronitsky. Aby ale mohla své umění představit ve světě, musí si s sebou vozit vlastní nástroje, podobně, jako to dělal její oblíbený Mozart. „Každý, kdo psal hudbu, měl myšlenku, pro jaký instrument ji píše. A na něm to i zkusil, k němu připravil svou muziku,“ vysvětlila Sofronitsky, proč jsou její zavazadla o dost objemnější, než u běžných interpretů. 

Do Zlína si klavíristka vzala dva klony mozartovských fortepian vídeňských značek Stein a Walter. Tisíce hodin pečlivé ruční práce jim věnoval jejich výrobce, Američan Paul McNulty. Ten se kvůli ideálnímu materiálu dokonce usadil v Čechách. „Tady máte šumavský smrk, ten je super. Není to jako švýcarský smrk, to je jiná teplota a tak dále. Je speciální pro můj design,“ objasnil McNulty přednosti tuzemského materiálu. 

NO COMMENT: Koncert Viviany Sofronitsky (zdroj: ČT24)

Historické nástroje nakonec spojily dohromady nejen hudební, ale i soukromé životy klavírní virtuosky Sofronitsky a výrobce McNultyho. Objednala si u něj postupně čtyři nástroje, po čtvrtém klavíru byla svatba.

Přestože dcera legendárního ruského pianisty Vladimira Sofronitského žije aktuálně v Česku, na koncertní turné vyjíždí nejčastěji na západ Evropy, do Spojených států a do Asie. Zlínské publikum v úterý večer potěšila skladbami Wolfganga Amadea Mozarta, Carla Philippa Emanuela Bacha anebo Josepha Haydna. 

Viviana Sofronitsky

Dcera ruského pianisty Vladimira Sofronitského se narodila v Moskvě, kde získala i své hudební vzdělání. V roce 1989 se přestěhovala do USA, o rok později do Kanady. Od roku 2001 žije v Česku po boku výrobce fortepian Paula McNultyho. Je pravidelným hostem řady mezinárodních hudebních festivalů v Nizozemí, Německu, Belgii, Dánsku, Francii, Polsku či na Slovensku.

Zdroj: Wikipedie

Vydáno pod