Vandalové, kteří poničili hřbitov ve Vranovicích a Přibicích, půjdou k soudu

Vranovice, Přibice – Téměř rok poté, co dvojice mladíků těsně před Dušičkami poničila hřbitovy v obcích Vranovice a Přibice, na ně státní zástupkyně podala obžalobu. Mladíci během svého opileckého řádění na podzim 2012 poničili stovku hrobů, necelý měsíc po incidentu je vypátrala policie. Obec Vranovice mezitím na svůj hřbitov nainstalovala fotopasti, které mají případné další vandaly zachytit při činu.

Řádění dvojice opilých mladíků propuklo v noci z 24. na 25. října loňského roku. Jakub Páviš tehdy slavil 21. narozeniny. Spolu s osmnáctiletým kamarádem Karlem Fechterem nejprve popíjeli ve dvou přibických hospodách a pak silně podnapilí a s lahvovými pivy v ruce zamířili na tamní hřbitov. Sfoukávali tam svíčky, vysypávali urny, vyvraceli hroby. Poškodili tak čtyři desítky hrobů. 

Ze zdemolovaného hřbitova v Přibicích se pak přesunuli do Vranovic, kde na tamním hřbitově řádění pokračovalo. Mladíci zničili dalších šest desítek náhrobků, celkem na obou místech poničili přes sto hrobů. 

Dvojici pachatelů vypátrala necelý měsíc po incidentu policie. Oba pak nad svým činem vyjádřili lítost. „Kdyby to šlo, tak vrátím zpátky celý ten den. Lítostí se nedá vyjádřit, co jsme všechno způsobili. Hlavně starším lidem, je mi kvůli tomu opravdu těžko. Způsobili jsme jim takové neštěstí, ublížili jsme jim hlavně psychicky. Je mi to opravdu líto,“ uvedl tehdy Karel Fechter. „Mrzí mě to, oba jsme byli opilí, nevím, co nás to popadlo. Chci se omluvit všem, ale hlavně lidem ve Vranovicích a Přibicích. Zkusíme to oba dva uhradit, už jsme se na tom domluvili,“ dodal Páviš. 

Vandalství vyvolalo vlnu solidarity 

Řádění vandalů, kteří hřbitov poničili týden před Dušičkami, vyvolalo v obou obcích vlnu solidarity. Bezprostředně po události se lidé pustili do oprav hřbitova. Na pomoc přišli například i kameníci z nedaleké obce, kteří se rozhodli pracovat na opravě hrobů zadarmo. Vrátit vše do původního stavu pak pomáhali také obecní zaměstnanci. „Chtěl bych ocenit solidaritu jednak občanů, tak i celé veřejnosti, protože nám chodilo mnoho dopisů, které povzbuzovaly ty lidi, kterým se to stalo,“ vzpomínal na nepříjemnou událost starosta Vranovic Jan Helikar (ODS). 

Dnes už je hřbitov ve Vranovicích vybaven fotopastmi, které mají další útoky vandalů zachytit nebo jim ještě lépe předejít. „Kamery a pasti jsou napojené na pult centrální ochrany, takže pokud zjistíme, že se někde stal vandalismus, můžeme se zpětně podívat do archivu, kdo se tam pohyboval,“ dodal starosta. Obec opatření vyšlo na 50 tisíc korun, zatím ve Vranovicích naštěstí další vandalismus řešit nemuseli. 

Ke stejnému kroku přistoupili i ve Velkých Bílovicích, kde mají kromě fotopastí zajistit bezpečnost i obecní strážníci. Právě v době Památky zesnulých přibývá vandalství a krádeží na hřbitovech. V Brně na ústředním hřbitově proto pravidelně hlídkuje městská policie na koních. Krádeže se ale šíří už i do menších obcí, proto i ty hledají způsoby, jak hřbitovy lépe zabezpečit.