V ostravské fakultní nemocnici poprvé transplantovali krevní buňky

Ostrava – V ostravské fakultní nemocnici poprvé provedli transplantaci vlastních krevních buněk. Tato transplantace se používá například u pacientů se zhoubnými nádory mízních uzlin. Po zákroku se jim během krátké doby obnoví imunita a po chemoterapii nejsou tolik náchylní k  infekcím.

Čtyřiadvacetiletému Ondřeji Stuchlíkovi našli lékaři před dvěma lety při rentgenu stín u srdce. Později se ukázalo, že se jedná o Hodgkinův lymfom, zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. Podstoupil chemoterapii, jenomže letos o prázdninách se nemoc vrátila. „Já jsem velmi pozitivní člověk, takže poprvé jsem to bral sportovně. Že si to odbudu, na půl roku někam zalezu, utřídím si myšlenky, a pak budu žít zase normálně. Ale když to přišlo podruhé, bylo to horší, to už jsem si řekl, že je někde problém,“ uvádí pacient Ondřej Stuchlík.

Ondřej Stuchlík je první pacient, kterému lékaři ve Fakultní nemocnici Ostrava transplantovali jeho vlastní krevní buňky. Díky transplantaci se po náročné chemoterapii vrátí do normálního života daleko dříve, než kdyby ji nepodstoupil. „Mně se během týdne, čtrnácti dnů obnovila celá imunita, takže teď můžu více fungovat, nemusím se zase tak hlídat. Do konce týdne budu odpočívat, a od pondělí do středy mám školu, tak se budu snažit dohnat ty tři týdny,“ míní Ondřej.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Na závěr léčby je pacientovi podána vysoká dávka chemoterapie, která způsobí, že bude delší dobu bez krvinek, utlumí kostní dřeň. My mu dáme jeho dříve nasbírané krvetvorné kmenové buňky, které zkrátí tuto dobu a sníží riziko komplikací,“ vysvětluje staniční lékař, Kliniky hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava Milan Navrátil.

V Moravskoslezském kraji jsou lékaři v ostravské fakultní nemocnici první, kteří tuto léčbu využívají. V České republice je ale podobných pracovišť více, například v Praze, Brně, Olomouci, Plzni nebo v Hradci Králové. „Potenciál je, mít zde, řekněme v evropském formátu, středně velké transplantační centrum, což znamená provádět ročně 40–50 autologních transplantací,“ uvádí přednosta Kliniky hematoonkologie Roman Hájek.

Do konce tohoto roku by mělo v Ostravě podstoupit transplantaci periferních kmenových buněk ještě dalších deset pacientů.