Potravinová banka je prázdná

Ostrava – S minimálním ohlasem se zatím setkává sbírka potravinové banky, která začala v pondělí. Do skladu v Ostravě-Hrabůvce přinesli zásoby pro lidi v nouzi jen tři lidé. Potraviny dnes sbírali i na krajském úřadě, zítra se mají přidat úředníci z ostravského magistrátu. Sbírka má podpořit mezinárodní den chudoby, který připadá na zítřek.

Ve skladu potravinové banky v Ostravě-Hrabůvce dnes bylo prázdno. Lidé si tam i přes několik výzev v médiích  zatím cestu nenašli. „Dnes máme středu a byli tu zatím tři lidi, to znamená jeden člověk denně,“ uvádí manažerka potravinové banky v Ostravě Irena Mrázková.

Větší odezvu měla sbírka mezi krajskými úředníky. Tašku potravin nesla dnes do práce  i paní Lejsalová, která se s lidmi na okraji společnosti ve své práci potkává denně a ví proto, že jim často i vlastní vinnou chybí peníze hlavně na jídlo. „Ráno si to vezmu s sebou a v práci to odevzdám. Kdybych s tím měla jít někam po práci, byla by to pro mě komplikace,“ vysvětluje vedoucí Oddělení sociální ochrany Miroslava Lejsalová.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Krajští úředníci se do sbírky zapojili od počátku, letos tedy potřetí. Zítra se k ním přidá  i ostravský  magistrát. Pomoc poslaly i některé farnosti. Už za několik dnů se pomoc dostane k těm, kteří ji potřebují nejvíce. „Jsou to například azylové domy pro muže, pro ženy a matky s dětmi, pro noclehárny a pro osoby, které jsou v tísni,“ vyjmenovává manažerka potravinové banky Irena Mrázková.

Potravinová banka funguje v Ostravě čtvrtým rokem. Letos rozdala padesát osm tun jídla, na její pomoc čeká více než sedm tisíc lidí na celé Moravě. Trvanlivé potraviny mohou lidé nosit do skaldu v Ostravě-Hrabůvce do pátku odpoledne, kdy sbírka končí. Zítra je mohou přinést i na Masarykovo náměstí.