Rybník v lednickém areálu osiřel – začaly výlovy

Lednice - Na Jižní Moravě začal výlov velkých rybníků. Dnes ráno se rybáři pustili do Prostředního rybníku v Lednicko-valtickém areálu. I když kvůli kormoránům vylovili méně ryb, ceny oproti loňsku zvedat nechtějí.

Stovky ryb dnes opustily vody Prostředního rybníka v Lednicko-valtickém areálu. Rybářům začaly pomyslné žně, tedy doba výlovů. I když dnes nevylovili tolik, kolik by chtěli. „Zatím se zdá, že výlov bude nižší, než jsme očekávali. Je to způsobeno tím, že na této soustavě rybníků není povoleno plašení ani odstřel kormoránů, takže máme dost velké kusové ztráty u rybích osádek,“ vysvětlil jednatel Rybářství Hodonín Alois Kopečný. Zatímco v prvním vyloveném rybníce se „dospělosti“ nedožila asi čtvrtina nasazených ryb, v Prostředním rybníce byla bilance ještě o něco hroší. 

I tak jsou ale zatím rybáři plní optimismu. „Není to pro nás jako firmu rozhodující, protože ty největší rybníky se budou ještě vylovovat. Naše firma nechce zvyšovat ceny ryb, zůstaneme na stejné úrovni cen, jako byly v loňském roce,“ potvrdil Kopečný. Kilo kapra by tak lidé i letos mohli pořídit na vánoční stůl za 80 až 95 korun. 

NO COMMENT: Výlov Prostředního rybníka (zdroj: ČT24)

I přes snahy tuzemských rybářů propagovat spotřebu sladkovodních ryb, Čechům kapři a štiky příliš nechutnají. 

Výlovy v Lednicko-valtickém areálu budou pokračovat i několik další dní, do konce listopadu budou vylovené všechny rybníky v lokalitě. „Spotřeba sladkovodních ryb neroste, spíš zůstává na stejné úrovni. Větší je bohužel spotřeba mořských ryb,“ povzdechl si Kopečný. Průměrný Čech sní zhruba 5,5 kg ryb za rok, což je o polovinu míň než průměrný Evropan. Sladkovodní ryby z toho tvoří jen 1,5 kila.