Podnikatel způsobil firmám škodu za miliony

Prostějov – Už na třináct milionů korun se vyšplhala škoda, kterou způsobil svým podnikáním třiapadesátiletý muž z Prostějova. Od různých firem ze střední Moravy si nechával sestavovat lustry a svítidla, za práci ale neplatil a peníze si nechával pro sebe. Policie případ stále vyšetřuje a předpokládá, že suma ještě není konečná.

Prostějovský podnikatel dluží peníze asi dvaceti firmám. Od některých si půjčoval peníze, údajně na rozvoj dalšího podnikání, jiným nezaplatil za to, že pro něj na zakázku sestavovaly lustry. „Měli jsme nějaké jednání na odběr zboží. Konzultovali jsme to s firmou a firma řekla jednoznačně, že jedině za hotové, ne převodem, jelikož už byly problémy a soudní tahanice s fakturami,“ uvedl pracovník oklamané dodavatelské firmy.

Podnikatel si půjčoval peníze od roku 2005, když vlastnil prodejnu v centru Prostějova. Ta už patří novému majiteli. Někteří podnikatelé mu půjčovali dokonce několikrát. „Když s ním člověk jednal, tak by ho vůbec nenapadalo, že by mohl takové věci dokázat,“ vysvětluje pracovník oklamané dodavatelské firmy. „Měl podnikatelskou vizi, přesvědčivé vystupování, byl na úrovni, takže přesvědčil podnikatelské kolegy o tom, že všichni zhodnotí svoje peníze a podnikání s ním bude velice výnosné,“ informoval vyšetřovatel Policie České republiky Prostějov Martin Skokánek.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Ve chvíli, kdy policisté muže dopadli, zhroutil se a skončil v nemocnici. Psychiatři na něj teď vypracovávají odborný posudek. Policii se hlásí stále další poškození. Částka se už vyšplhala na 13 milionů korun. Peníze zatím policisté nenašli. „To je velká záhada pro veřejnost, pro poškozené i pro policii, kam šlo takové množství peněz. Někde musejí být investovány,“ dodal vyšetřovatel Martin Skokánek.

Pokud se podnikateli prokáže vina, může jít do vězení za podvod a zpronevěru až na osm let.