Prasklý vodovod uzavřel silnici na Adamov

Babice nad Svitavou - Hlavní silniční tah Adamov-Brno je kvůli technické závadě neprůjezdný. V neděli praskl v místech u bývalé léčebny v Babicích nad Svitavou vodovod pod silnicí. Voda ji pak zvedla asi o půl metru. Opravy potrvají zřejmě několik dní.

„Komunikace je v délce 15 metrů, a to téměř v celé šířce, vybagrovaná. Na odstranění závady pracují vodárny,“ potvrdil vedoucí Správy a údržby silnic (SÚS) na Blanensku Miloš Bažant. Vodohospodáři museli takzvaný první březovský vodovod celý vypustit a vadnou část potrubí vyměnit. Desítky kilometrů dlouhý vodovod teď znovu napouští a tlakují. Až po kontrole, zda potrubí funguje, jak má, díru znovu zasypou. Práce by tak měly trvat minimálně do pondělí.

Řidiči směřující podél řeky Svitavy z Brna do Adamova musí v Bílovicích nad Svitavou sjet na objížďku přes Kanice a Březinu. Cesta, která běžně zabere 12 minut, teď trvá zhruba půl hodiny. Někteří řidiči ale zákaz vjezdu nerespektují a využívají toho, že se vedle vybagrované díry osobní automobil přeci jen vejde.

Uzavírka u Adamova (záběry z mobilního zařízení) (zdroj: ČT24)

Škoda zatím nebyla vyčíslena. Pro pětitisícový Adamov představuje závada značné komplikace. Město leží v úzkém údolí řeky Svitavy a kvůli havárii vody přišlo o hlavní přístupovou cestu do Brna. 

Řidiči mají sice možnost jet do něj přes nedaleký Útěchov, ale po cestě, která je značně klikatá a pro nákladní auta úzká. Navíc nejde o klasickou silnici ve správě SÚS, ale o cestu spravovanou lesním podnikem.