Klarinet je jako lidský hlas, říká Sharon Khamová

Zlín - V pouhých šestnácti letech debutovala s Izraelskou filharmonií, nyní trvale žije a nahrává v Německu a koncertuje po celém světě. Klarinetistka Sharon Khamová ve čtvrtek ozdobila zlínský festival Harmonia Moraviae.

Klarinet přirovnává k lidskému hlasu, se kterým kouzlí jako pěvkyně. Sharon Khamová v doprovodu zlínské filharmonie přednesla ve Zlíně mimo jiné i Weberův klarinetový koncert. „Ten koncert miluji, je jako opera. Hodně postav, hodně různých hlasů, křik, nevázanost a taky hebkost, jemnost. Je to úžasný způsob, jak předvést všechno, co s klarinetem dokážete,“ popsala umělkyně Sharon Khamová. 

Z hostující klarinetistky byl nadšený i dirigent Vojtěch Spurný. „Ona není jenom virtuóz, ona skutečně tu hudbu cítí. A cítí ji tak, že dokáže doslova zmagnetizovat nejenom celý orchestr i mě jako dirigenta,“ uvedl Spurný. 

NO COMMENT: Koncert Sharon Khamové (zdroj: ČT24)

Do Zlína si Khamová přivezla svůj nejnovější nástroj. Ten, se kterým slavila první velké úspěchy, prý po dvaceti letech odpočívá. Na rozdíl od mistrovských houslí klarinety stárnou, nesvědčí jim totiž vlhkost v dechu. „Dřevo se unaví a potřebuje pauzu. Tak jsem mu roční pauzu dala. Uvidím za šest měsíců, pořád ho natírám olejem. Možná se k němu zase vrátím, je to můj hlas,“ svěřila se klarinetistka. 

Kromě role světové koncertní hvězdy zvládá energická černovláska i roli trojnásobné matky. A taky učí mladé hudební talenty. Ve Zlíně se Sharon Khamová představila se svým nejklasičtějším repertoárem. Aktuálně ale připravuje turné ke své nejnovější desce, na kterou nahrála nejmilovanější operní árie v úpravě pro klarinet. Jak sama říká – klarinet je jako lidský hlas.

  • Khamová zahrála ve čtvrtek ve Zlíně zdroj: ČT Brno
  • Koncert byl součástí festivalu Harmonia Moravie zdroj: ČT Brno