Referendum rozhodne, zda se Lubina odtrhne od Kopřivnice

Kopřivnice - Obyvatelé kopřivnické části Lubina budou v sobotu v referendu rozhodovat o odtržení od města. Jeho iniciátoři chtějí, aby obec mohla samostatně rozhodovat a hospodařit. Předseda přípravného výboru Milan Erla očekává, že výsledek bude těsný. Kopřivnický starosta Josef Jalůvka odhaduje, že většina bude proti odtržení.

„Samostatnost má obrovské plusy. Předně bude lepší, když bude rozhodovat o Lubině patnáct zastupitelů z Lubiny než dvacet jedna zastupitelů Kopřivnice a mezi nimi jeden z Lubiny,“ řekl Erla. Dodal, že na rozdíl od města by mohla Lubina také dosáhnout na dotace na rozvoj vesnice. Kopřivnice podle něho dává do Lubiny málo peněz.

„Za posledních jedenáct let k nám šlo přes čtyřicet milionů korun, tedy necelé čtyři miliony ročně. Když se od toho odečte dostavba tělocvičny, tak částka klesne na asi tři miliony. Řekl bych, že to je opravdu málo, protože Lubina přináší do rozpočtu více,“ řekl Erla. Poměr lidí, kteří jsou pro a proti osamostatnění, je podle něho zhruba padesát na padesát.

Starosta Jalůvka odmítá, že by město Lubinu zanedbávalo. Nesouhlasí ani s dalším argumentem, že obyvatelé Lubiny nemohou rozhodovat o strategických záležitostech obce. „Kopřivnice je známá tím, jak široce projednává strategické plány. Zrovna začíná proces obnovy strategického plánu, zase budou zasedat pracovní komise v místních částech. Jejich jednání jsou otevřená, může se zúčastnit kdokoliv, o spoustě věcí se hlasuje,“ řekl Jalůvka.

Stoupencům osamostatnění jde podle něho hlavně o to, aby si mohli sami hospodařit. Starosta, který sám v Lubině také bydlí, se ale domnívá, že osamostatnění neprojde.

Kopřivnice má asi dvacet tři tisíc obyvatel. V Lubině žije sedmnáct set lidí, tedy necelých osm procent z celkového počtu obyvatel města. Její území tvoří třicet procent rozlohy Kopřivnice. Aby se mohla obec osamostatnit, musela by pro odtržení hlasovat nadpoloviční většina voličů, v Lubině přesně 672 lidí. Samostatná by pak obec mohla být od ledna 2015.

Vydáno pod