V Kopřivnici začíná stavba teplovodu, lidé ušetří

Kopřivnice – V Kopřivnici začíná rozsáhlá stavba teplovodního vedení. Během roku rozkopou dělníci celé město a položí čtrnáct kilometrů nových trubek. Po letech sporů se radnice dohodla se stávajícím dodavatelem tepla na pokračování dodávek. Lidem ve městě by mohlo teplo zlevnit až o třetinu.

Tam, kde se objevila oranžová barva na asfaltu a bílé čáry z vápna na trávníku, se musí lidé připravit na komplikace. Dělníci tam totiž finišují s přípravami na rozsáhlé výkopy nového teplovodního potrubí. „Hlavní výkopové práce začnou v příštím týdnu, měly by probíhat až do zimy a pojede se na osmi úsecích,“uvedl stavbyvedoucí Pavel Herbáček.

Nové potrubí vyjde na 220 milionů korun a pokryje celé město. „Stávají systém je více než čtyřicet let starý a vykazuje více než dvacetiprocentní ztráty,“ informoval ředitel Teplo Kopřivnice Igor Kocurek.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Kopřivnická radnice ještě nedávno plánovala, že za 100 milionů korun postaví vlastní kotelnu. Nakonec se ale dohodla se stávajícím dodavatelem a nová teplárna zatím nevznikne. „Kotelna v tuto chvíli není potřebná vzhledem k výhodnosti nabídky, kterou jsme dostali a k platné smlouvě, kterou jsme uzavřeli,“ dodal starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS).

Proti nové kotelně přitom vloni vznikla petice. Dosavadní provozovatel ale začal stavět nový velkokapacitní kotel na dřevní štěpku. „Pro rok 2014, kdy budeme uvádět do provozu tento systém, klesne nákupní cena tepelné energie zhruba o třicet procent,“ tvrdí Igor Kocurek. Zhruba stejnou částku pak ušetří i jednotlivé domácnosti. Do tří let by také mělo zmizet zhruba půlstoletí staré rezavé potrubí, které prochází jedním z kopřivnických sídlišť.