Ostravě hrozí ztráta evropské dotace

Ostrava – Ostrava může přijít až o devadesát milionů korun z evropských fondů. Za tyto peníze se mělo postavit silniční napojení ulic Pavlovova a Plzeňská. Firma Alpine Bau, která jej staví, chce ovšem prodloužit termín výstavby až do konce příštího roku. Tvrdí, že magistrát protahoval přípravu stavby, která je tak ve skluzu.

Nový nájezd na Plzeňskou ulici měl zklidnit dopravu v Ostravě-Zábřehu. Auta tam zatím kvůli stavbě musí jezdit jen v jednom pruhu, po jedné koleji jezdí i tramvaje. A firma plánuje stavět ještě o čtyři měsíce déle, než původně měla. Předat stavbu chce až o Vánocích příštího roku. Pokud stavba skutečně skončí až na konci příštího roku, hrozí, že město přijde o evropskou dotaci. „Ta je ve výši zhruba devadesáti milionů korun a tohle to by šlo k tíži města,“ míní náměstek primátora Ostravy Jiří Hrabina (ČSSD).

Důvodem prodloužení stavby je podle firmy Alpine Bau zpoždění přípravných prací. S hlavní částí stavby tak chce firma začít až v příštím roce. Vyplývá to z dopisu zaslaném magistrátu: „Musíme tedy požadovat posunutí termínu pro dokončení díla nejméně do konce roku 2014, aby nově sjednaný termín byl reálný a vycházel z faktického stavu na staveništi,“ píše se v dopise zaslaném 15. 10. 2013 ostravskému magistrátu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„My tvrdíme, že padesát dva týdnů je na provedení stavby dostačující, a proto nevidíme důvod na prodloužení tohoto termínu. Máme totiž zpracován harmonogram prací, a ten firma Alpine Bau přijala,“ vysvětluje Jiří Hrabina.

Ostrava už přitom jednou termín stavby prodloužila do srpna příštího roku. Firma Alpine Bau totiž hrozila, že jinak práce ukončí. V současné době může staveniště opravdu zůstat opuštěné. Město uvažuje o tom, že smlouvu s Alpine Bau zruší a bude hledat novou firmu. To by ale stavbu asi o půl roku prodloužilo. Rozhodovat se bude v úterý na Radě města.