Navrátilec Květoň zajistil Třinci výhru ve Vítkovicích

Ostrava - Hokejisté Vítkovic prohráli v prvním moravskoslezském derby sezony s Třincem 2:3. Stylově se do třineckého dresu vrátil útočník David Květoň, který zápas rozhodl gólem 132 sekund před koncem řádné doby. Vítkovice byly celé utkání lepší, ale spoustu šancí zlikvidoval bezvadně chytající Šimon Hrubec a ukončil sérii čtyř vítkovických výher.

Třinec vyrukoval na soupeře s žolíkem Květoňem v sestavě, ale než se jeho řada dostala na led, hosté už prohrávali. Svačina trefil před třineckou brankou nohu obránce Hrabala, který změnil dráhu puku do vlastní branky a už po 72 sekundách domácí vedli. Vítkovice v úvodu překypovaly aktivitou a svíraly soupeře v útočném pásmu, jenže šancí měly pomálu. Za zmínku ještě stojí příležitost Szturce, který ve 13. minutě v přesilovce promáchl puk před prázdnou bránou.

Hosté se na ostravském „letišti“ hledali a v ofenzívě skoro neexistovali. Přesto ještě v první části smazali ztrátu. Červenat se musel vítkovický gólman Málek, který proti Zíbově střele od modré čáry nestihl v 19. minutě včas srazit betony, Třinec z první přesilové hry vyrovnal a zkušený bek slavil svůj první gól i bod v sezoně.

Domácí byli i ve druhém dějství o krok vpředu, ale jejich tlak se lámal o Hrubce. Šedivému při sólovém nájezdu uskočil puk, Svačina pak v oslabení kotouč protlačil až za čáru, jenže rozhodčí u videa shledal, že do posunuté brány a skóre se neměnilo. Třinec však z brejků pořád více vystrkoval růžky. Adamského bombu zkrotil Málek, který pak zneškodnil i sólovou akci Polanského. Jenže v 39. minutě lapačkou máchl do prázdna a Adamský z velké dálky trochu nečekaným zásahem obrátil stav. Vedení 37:10 na střely domácím bylo úplně k ničemu.

Vítkovice šly ale s buldočí vůli alespoň za remízou. Jejich tlak nepolevoval, jen v úvodu třetí části spálili velké možnosti Húževka a Szturc. Zabrala až notoricky známá souhra Romana se Svačinou, který po zpětné přihrávce zpoza klece snadno skóroval u neobsazené tyčky.

Plichta byla domácím málo, a tak nezískali ani bod. Únik Adamského ještě přežili, ale 132 sekund před koncem normální doby si Květoň dojel vlastní vyraženou ránu a zasunul puk za ležícího Málka. Vítkovice se pokusily zachránit výsledek ještě v power play, ale z několika skrumáží už vyrovnat nestihly.

HC Vítkovice Steel - HC Oceláři Třinec 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Svačina (Huna, Sloboda), 48. Svačina (Roman) - 19. Zíb (Martin Růžička, Zagrapan), 39. Adamský (Polanský), 58. D. Květoň (Polanský, Adamský). Rozhodčí: Hodek, Horák - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Diváci: 8454.

Vítkovice: Málek - Štencel, Barinka, Sloboda, Kudělka, L. Kovář, Stehlík, Pastor - Strapáč, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - J. Káňa I, M. Hlinka, Szturc - Šedivý, Valčák, Vandas. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Třinec: Hrubec - Hrabal, Galvas, Roth, Linhart, Roupec, Zíb, Kania - Martin Růžička, Bonk, Zagrapan - D. Květoň, Polanský, Adamský - Gorškov, Rákos, Varaďa - Matuš, Marek Růžička, Rufer. Trenéři: Kalous a Marek.

Vydáno pod