Zlín přehrál Liberec, Kometa si poradila s Karlovými Vary

Zlín, Brno - Hokejisté Zlína porazili Liberec 3:0 a prvním čistým kontem v sezóně se na tom podílel brankář Luboš Horčička. O branky vítězů se postarali Radim Tesařík, Petr Holík a Zdeněk Okál. Kometa zásluhou přesnější koncovky a výborného výkonu brankáře Marka Čiliaka porazila Karlovy Vary 3:1. Energie ještě venku nezvítězila a za úvodní čtvrtinu získala ze šesti zápasů mimo svůj led jen bod. V Brně prohráli hokejisté Karlových Varů už šesté utkání po sobě.

Zlín přehrál trápící se Liberec, Horčička vychytal nulu

Zlín šel do vedení v první přesilovce. Tesaříkovi stačilo vložit hokejku do parádní přihrávky Honejska a skóroval do odkryté branky. Gólman Melicherčík se proti jeho střele nestihl přesunout. Zlín si aktivním pohybem vytvářel šance a Melicherčík si tak na nedostatek práce nemohl stěžovat.

Další gól přidali domácí po polovině úvodní třetiny. Holík si drzým brejkem vynutil faul Čakajíka a z nařízeného trestného střílení si Melicherčíka vychutnal. Před pauzou Zlín ještě ubránil několik výpadů Liberce a brankář Horčička si až v této fázi hry připsal několik zákroků.

Sestřih a ohlasy utkání Zlín - Liberec (zdroj: ČT24)

V prostřední části si Zlín bezpečně hlídal náskok. Po dvou ubráněných oslabeních se v pohledné akci po přihrávce Lešky dostal do šance Veselý, ale tísněný protihráčem nezakončil. V závěru třetiny Bílí Tygři vystrkovali drápky, ale pozorně chytající Horčička změnu skóre nepřipustil.

V poslední dvacetiminutovce měli více ze hry Zlínští, jejichž snahu korunoval třetím gólem v závěru třetiny Okál. Liberec si výraznější šance nevytvořil. Pokud se Severočeši dostali k zakončení, tak jim v cestě stál Horčička.

PSG Zlín - Bílí Tygři Liberec 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Tesařík (Honejsek, Čajánek), 13. Holík z trestného střílení, 57. Okál (Kubiš, Kotvan). Rozhodčí: Šír, Minář - Bryška, Barvíř. Vyloučení: 5:5, navíc Ulrych (Liberec) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 3867.

Zlín: Horčička - Marušák, Kotvan, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Valenta - Balaštík, Leška, O. Veselý - Honejsek, Čajánek, Kubiš - Okál, Melenovský, Holík - Ondráček, P. Sedláček, Köhler. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Liberec: Melicherčík - Hunkes, Čutta, Voráček, Výtisk, Ulrych, Čakajík, Šimek - Urban, P. Nedvěd, Valský - Bartek, Vampola, Bulík - Pospíšil, Filippi, Bulíř - Jass, Zacha, Víšek. Trenéři: Hynek a M. Černý.

Kometa nedala ani pošesté Karlovým Varům šanci ochutnat vítězství na svém ledě 

Brňané se přitom nemohli dlouho dostat do tempa. Největší problémy jim dělal přechod do protiútoku, jen s obtížemi se dostávali přes střední pásmo. Naopak hosté spoléhali na jednoduchou hru s přímým tahem na branku. Vypracovali si několik slibných šancí, v koncovce si většinou nedokázali poradit s brankářem Čiliakem. Právě jemu a také nepřesné koncovce soupeře mohli Brňané vděčit, že měli po první třetině čisté konto.

Trápení domácích hokejistů ukončila chyba karlovarského obránce na útočné modré čáře. Puk zachytil Dočekal, unikl po levém křídle a z jeho přihrávky překonal Burian poprvé brankáře Závorku. Po vedoucím gólu se svěřenci trenéra Kýhose uklidnili. Do jejich hry se pomalu vracela pohoda, kterou hýřili v úterním domácím vítězném duelu s Třincem. Postupně získávali domácí hokejisté územní převahu, přes zataženou karlovarskou obranu se však dostávali jen s potížemi.

Ke zvýšení náskoku Kometě pomohlo vyloučení bývalého brněnského hráče Dlouhého. V přesilovce našel Tomáš Svoboda najíždějícího Jana Hrušku, který jen nastavil šikovně hokejku a proti ráně pod břevno nestačil pozorný Závorka už reagovat.

Sestřih a ohlasy utkání Brno - Karlovy Vary (zdroj: ČT24)

Brňané na chvíli převzali režii zápasu do svých rukou. Energii vrátil ale do hry její nejproduktivnější hráč Vlach, který po sólu přesným blafákem potrestal hrubou chybu útočníka Dočekala.

Naději na případný zvrat vzali Brňané svému soupeři v úvodu třetí třetiny po trefě Zohorny. Ovšem cestu k tříbodovému zisku neměli snadnou, neboť se ještě museli úporně bránit po čtyřminutovém vyloučení obránce Kempného. I když se nedostali v přesilovce Karlových Varů domácí hokejisté z vlastního obranného pásma, Čiliak puk za svá záda nepustil. V závěru vítězství Brna mohl ještě zvýšit Burian, který neproměnil sólový únik.

HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Burian (J. Hruška), 29. J. Hruška (T. Svoboda), 46. H. Zohorna (Holec, Jakub Svoboda) - 34. Roman Vlach. Rozhodčí: Baluška (SR), Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno)

Brno: Čiliak - M. Hruška, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Dujsík - H. Zohorna, Holec, Jakub Svoboda - T. Svoboda, Němec, J. Káňa II - Dočekal, J. Hruška, Burian - Jenyš, P. Mrázek, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Karlovy Vary: Závorka - Kubka, Bičánek, Šmach, J. Drtina, Parýzek, Gulaši, Schusser - Hovorka, R. Hruška, Zaťovič - Koblasa, Roman Vlach, J. Doležal - Zucker, Vachovec, Dlouhý - Tomeček, Balán, Kytnár. Trenéři: Mlejnek a J. Kverka st.

Vladimír Kýhos (Brno): „Vstup do zápasu jsme neměli dobrý. Hráči působili unaveným dojmem. Musím ale říci, že soupeř byl na nás dobře připravený, moc nám toho nedovolil. Po první třetině jsme museli změnit herní systém, což přineslo ovoce. Situaci jsme si zkomplikovali po chybě Martina Dočekala, který udělal zbytečnou kličku na modré čáře. Ta nás stála branku. Přitom jsme v předchozí přesilovce mohli přidat třetí gól, místo toho jsme nechali soupeře snížit. Rozhodující bylo, že jsme v poslední třetině dali třetí branku a úspěšně jsme se ubránili při čtyřminutovém oslabení. Všechna oslabení jsme odehráli velmi dobře a zaslouženě jsme zvítězili.“

Jaromír Kverka (Karlovy Vary): „Zápas jsme nerozehráli špatně. V první třetině jsme podali dobrý výkon, bohužel jsme se neprosadili gólově. V úvodu druhé třetiny jsme měli dvě dobré minuty, hráli jsme dobře v útočném pásmu, soupeř nám ale odjel a z brejku dal gól. Druhou branku jsme inkasovali v oslabení. Ve třetí třetině jsme dostali další gól. Potom se už s výsledkem nedalo nic dělat. Nám se dnes na rozdíl od soupeře nedařily přesilovky a nebyli jsme v nich schopni ohrozit branku. Nehrajeme až tak špatně na venkovních stadionech, bohužel ale nebodujeme.“