Ani v noci se nejezdí zadarmo. Revizoři v Brně rozdávali pokuty

Brno - Na černé pasažéry v nočních spojích z pátku na sobotu zacílili revizoři z brněnského dopravního podniku. Ani přes časté kontroly počet neplatičů neklesá, dopravní podnik i proto před měsícem pokuty za černou jízdu zvýšil.

Desítka revizorů a čtrnáct strážníků. Důkladná koordinace, domluva vysílačkou, nekompromisní postup. Černé pasažéry nočních spojů městské hromadné dopravy před kontrolou neuchránila ani tma.

„Byla zahájena přepravní kontrola, připravte si prosím jízdenky ke kontrole,“ ozvalo se z reproduktoru v nočním „rozjezdu“. Je jedenáct hodin večer, hned v prvním autobuse brněnští revizoři odhalili sedm cestujících bez platné jízdenky.

„Neměla jsem lístek, dostala jsem pokutu. To je normální,“ krčila rameny cestující Lucia Gulášová. „Byla to neplánovaná jízda, rozhodli jsme se na poslední čtyři minuty, takže to berem sportovně,“ dodala.

V noci z 18. na 19. října 2013 revizoři zkontrolovali celkem 820 cestujících, platný cestovní doklad z nich nemělo 116. Pokutu na místě zaplatilo 23 černých pasažérů.

Brněnský dopravní podnik ročně přistihne více než sto tisíc černých pasažérů. Jejich počet už několik let zůstává prakticky stejný. Právě při nočních jízdách cestující kontrola často překvapí.

Přistižení černé cestující v brněnském autobusu
Zdroj: ČT24

„Revizoři jezdí de fakto celou noc toho určitého dne. Procento cestujících, kteří cestují bez platného cestovního dokladu v noci, se pohybuje kolem deseti procent,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Halichová.

Revizory v noci doprovází strážníci

V noci hromadnou dopravou častěji jezdí i opilí cestující. Případů, kdy si s revizorem chtějí nečekanou kontrolu vyřídit násilím, ale postupně ubývá. I díky přítomnosti městské policie. „K fyzickému konfliktu většinou nedodje, protože strážníci jsou tam v takových počtech a budí takový respekt, že obvykle není důvod nějak fyzicky zasahovat,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Noční revize jízdenek v Brně překvapila více než stovku cestujících (zdroj: ČT24)

Podobnou kontrolu dopravní podnik opakuje několikrát za měsíc. Zhruba třikrát ročně dá černým pasažérům i šanci na amnestii – pokutu jim odpustí, když si do pěti dnů koupí čtvrtletní nebo roční jízdenku.

Vydáno pod