Demonstrace v Ostravě: Zatýkání a létající lahve

Ostrava – V Ostravě proběhla další protiromská demonstrace. Tentokrát ji zorganizovalo sdružení Dělnická mládež. Policie zadržela 15 lidí, čtyři z nich podezírá z útoku na policisty se zbraní. Při zásahu byl jeden policista zraněn a výtržnici poškodili tři služební vozy.

Radikálové se měli sejít v Komenského sadech v jednu hodinu po poledni, na akci však přišlo jen pár desítek z nich. Místo toho se nepovoleně přesunuli na Prokešovo náměstí, kde probíhal den otevřených dveří na místním magistrátu. Jeden z úředníků však protesty rozpustil, a tak se dav přesunul zpět na původní místo. Aktéři se vydali do čtvrti Přívoz obývané Romy, cestu jim ale přehradila policejní zásahová jednotka.

Demonstrující doprovázely policejní hlídky a antikonfliktní tým, nad průvodem létal policejní vrtulník. Při pochodu létaly vzduchem skleněné láhve a dělbuchy. Akce skončila ve čtyři hodiny odpoledne. Podle policejních odhadů se na ní mělo sejít 400 až 500 lidí. „Mám pocit, že dneska byli sami překvapeni, že jich bylo tak málo. Nakonec agresivnějších jedinců se sešlo zhruba 200 až 250,“ míní moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Policie nasadila zhruba 250 mužů, včetně pracovníků cizinecké a dopravní policie. Ráz ostravských demonstrací je podle Tomáše Kužela podobný, dnešní výtržnosti byly ale podle něj nepoměrně slabší. „Nejsou to žádné proklamace politických názorů nebo nějaká sociální hesla, je to výtržnictví, je to skupina lidí, kteří se dopouštějí násilností vůči jiné skupině lidí nebo vůči úřední osobě, to znamená policistům,“ tvrdí Tomáš Kužel.

Dělnická mládež si na dnešní den zažádala o povolení dvou akcí. Výše zmíněné setkání v Komenského sadech bylo schváleno, avšak druhá žádost už ne. Centrální obvod akci spojenou s následným pochodem zakázal prý kvůli možným dopravním komplikacím a ohrožení zdraví účastníků.

Radikálové však na zákaz nehleděli a svolali se prostřednictvím sociálních sítí, což potvrdila i mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Dělnická mládež se tedy v plánu usadila se přímo naproti ostravské radnici u bývalého ředitelství OKD.  Akce se zúčastnily tři stovky lidí.

V Ostravě vypukla protiromská demonstrace (zdroj: ČT24)
Vydáno pod