Lubina zůstane součástí Kopřivnice

Kopřivnice – Obyvatelé v referendu rozhodli, že místní část Lubina zůstane součástí Kopřivnice. Pro osamostatnění se vyslovilo jen 16 procent voličů. Svůj hlas odevzdalo 60 procent oprávněných voličů.

Hlavním důvodem pro osamostatnění od města byla podle zastánců odtržení lepší možnost rozhodování o obci. „Trošku zklamání to je, ale život jde dál. Ten výsledek je průkazný. Lidi moc nemají zájem osamostatnit se,“ míní předseda přípravného výboru pro osamostatnění Milan Erla. A dodavá, že zatím neví, zda budou v přesvědčování lidí, že samostatnost bude pro Lubinu lepší, pokračovat. Nový pokus o opakování referenda se může uskutečnit nejdříve za dva roky. „Asi to necháme mladším. My už jsme většinou všichni v důchodovém věku,“ uzavírá Milan Erla.

Kopřivnického starostu Josefa Jalůvku (ODS), který sám v Lubině bydlí, výsledek referenda potěšil. „Je to možná i vysvědčení pro Kopřivnici, že se nechová macešsky,“ myslí si. Že zastánci osamostatnění nezískají dost hlasů, předpovídal. „Očekával jsem, že to bude méně než třetina, takže to ještě předčilo mé očekávání,“ konstatuje starosta.

Celková účast v referendu podle něj byla slušná. „Jsem rád, že se lidé vyjádřili a že se většina nenechala ovlivnit někdy klamavými údaji, které někdy zastánci osamostatnění používali,“ tvrdí. Vedení města se podle něj bude snažit i stoupence osamostatnění přesvědčit, že v Kopřivnici mají možnost projevit svůj názor. Nejbližší příležitost budou obyvatelé mít při přípravě strategického plánu města.

Kopřivnice má téměř 23 000 obyvatel. V Lubině žilo na začátku letošního roku 1 709 lidí, tedy asi 7,6 procenta celkového počtu obyvatel města. Její území tvoří 29 procent rozlohy Kopřivnice.