Podchod ve Zlíně bude v novém jen částečně. Obchodníci neustoupili

Zlín - Oprava největšího podchodu ve Zlíně je v plném proudu. Ovšem jen z části. Radnice se definitivně nedohodla s podnikateli, kteří v podzemí mají své krámky. Město chtělo obchody zbourat a postavit nové. Nové krámky by pak radnice podnikatelům pronajímala. To ale majitelé stávajících obchůdků odmítli.

Nevábně vonící místo, graffiti, nepořádek. Frekventovaný podchod v centru Zlína chátral přes dvacet let. Teď se hlavní spojnice mezi  bývalým továrním areálem a Náměstím Práce ve Zlíně proměnila ve staveniště. Rekonstrukce přijde na více než 40 milionů a podchod zcela promění.

Z nadzemní části už zmizely pro místo léta typické budovy, teď se hlavní část prací odehrává v podzemí. Část však ohrazuje zátarasa. Už přes rok radnice jedná s majiteli obchodů o rekonstrukci, zatím ale marně. Tento týden je k dohodě město vyzvalo naposledy. Ani na poslední pokus se radnice s podnikateli nedohodla. To znamená, že část podchodu za zátarasou se opravovat nebude.

„Vítězný návrh je velice pěkný, ale pokud ta jedna strana nebude podle něj zrekonstruovaná, tak to samozřejmě na vzhledu i na funkčnosti toho podchodu bude znát,“ řekl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Podchod ve Zlíně prochází rekonstrukcí, obchůdky zůstávají původní (zdroj: ČT24)

Radnice chtěla obchody zbourat a postavit nové a ty pak stávajícím podnikatelům pronajmout. Obchodníci by tak ale přišli o svůj majetek. Stávající krámky jsou totiž jejich. „Radnice trvá na svém, my máme taky své argumenty, které si prostě hájíme. Myslím, že momentálně dohoda nepřichází v úvahu,“ uvedla majitelka jednoho z obchodů Pavla Kadlčková.

Stávající bariéra oddělující staveniště od krámků po rekonstrukci podchodu zmizí. Pomyslná hranice mezi oběma částmi ale bude jasně zřetelná i pak. Až na patnáct let staré krámky totiž jinak vše bude zářit novotou.

Zlín začal s přestavbou rušného podchodu v centru
Zdroj: ČT24/ČT Brno
Vydáno pod