Po demonstraci v Ostravě zůstávají čtyři obvinění. Většinou mladiství

Ostrava – Policie dnes zahájila trestní stíhání čtyř lidí kvůli útokům na policisty a výtržnictví při sobotní protiromské demonstraci v Ostravě. Podezřelým je mezi osmnácti a třiadvaceti lety, je mezi nimi i jedna dívka. Hrozí jim šest let vězení, jednomu z nich dokonce až dvanáct let.

Jednadvacetiletému maskovanému muži, který se při protestech snažil policistu udeřit do hlavy taškou s kameny, hrozí až dvanáctiletý trest. Větší z kamenů totiž vážil téměř dva kilogramy. Mladík navíc vulgárně reagoval na výzvu k prokázání totožnosti a pak se snažil utéct, přičemž vrazil do policisty, a dalšího, jenž se ho snažil zastavit, právě hodlal udeřit kameny. 

Mezi další obviněné patří sourozenci operující s pyrotechnikou, kterou proti strážcům zákona namířili. Osmnáctiletá dívka navíc u sebe měla také zbraň, takzvaný boxer. Bratr i sestra se k činům přiznali. 

Posledním obviněným je dvaadvacetiletý muž, který převrátil kontejner s odpadky a vykopl jeho víko, takže se z kontejneru vysypaly lahve. Jednu z lahví vzal do ruky, načež ho policisté zadrželi. „Jeho orientační dechová zkouška vykázala hodnotu téměř dvě promile alkoholu. Schopen výslechu tak byl podezřelý až dnes. Ke svému protiprávnímu jednání se student doznal,“ uvedla policejní mluvčí Martina Holčáková. 

Policisté při sobotním zásahu zajistili celkem patnáct lidí ve věku od patnácti do jednačtyřiceti let. „Jedenáct zajištěných osob je podezřelých z přestupků, nejčastěji neuposlechli výzev zakročujících policistů, byli maskováni,“ uvedla Holčáková. Tři podezřelí zatím zůstávají na policii.