Karviná prohrála na Žižkově, do čela se dostal Hradec

Praha – Novým lídrem druhé ligy se stali fotbalisté Hradce Králové. Votroci ve 12. kole využili zaváhání doposud vedoucí Karviné, která přišla o sérii čtyř výher a prohrála na Žižkově 0:2, a díky výhře na domácím hřišti nad Frýdkem-Místkem 3:0 se posunuli do čela tabulky. Na druhé Slezany mají náskok jednoho bodu.

Hradec za osmou výhrou z posledních devíti zápasů nasměroval Vaněček, který po rohovém kopu dotlačil míč do branky a zaznamenal svůj 11. gól v sezoně. Po změně stran po hezkých kombinacích skórovali i Shejbal a Malinský.

Žižkov po špatném vstupu do sezony zabral a z posledních čtyř zápasů získal 10 bodů. Tentokrát si s ním neporadil ani aktuální lídr tabulky.

Klíčová situace přišla ve 37. minutě, kdy přímý kop Podrazkého vrátil před branku Šťastný a Voltr dorážkou poslal domácí do vedení. Karviná sice měla možnosti na srovnání, ale nedařilo se jí trefovat branku, a tak definitivní rozhodnutí přinesl Bartošák, který mířil přesně z přímého kopu.

Ve Varnsdorfu zažil hvězdný zápas Rudnickij, který proti Mostu zařídil všechny čtyři branky. První dva zásahy zaznamenal z dorážek, třetí gól mu připravil Šraga. V úplném závěru se ukrajinský záložník proměnil v nahrávače a jeho centr usměrnil do branky Volf. V dosavadním průběhu sezony měl přitom Rudnickij na kontě jediný gól.

Most, který prohrál teprve podruhé v sezoně, hrál od 53. minuty bez vyloučeného Charuzy, který v úvodu druhé půle dostal dvě žluté karty rychle po sobě a následnou červenou.

Ústí nasázelo Bohemians čtyři branky a je třetí

Ústí si vytvořilo tříbrankový náskok už v prvním poločase, ve kterém se během třinácti minut trefili Pavlata, Moulis a Veverka. Minutu před pauzou sice snížil Sloboda, ale to bylo ze strany hostů všechno. V 58. minutě uzavřel skóre svým druhým zásahem v utkání Veverka.

Severočeši zaznamenali druhou výhru za sebou s minimálně třemi vstřelenými góly. Bohemians naopak popáté v řadě v soutěži nevyhráli.

Sokolov na svém hřišti porazil 1:0 Vlašim, potřetí za sebou neinkasoval a posunul se na šestou pozici. Utkání rozhodl v 58. minutě Šamánek. Čtrnáctá Vlašim prodloužila svou sérii bez vítězství na šest zápasů, na sestupové příčky má dál jen dvoubodový náskok.

Radost fotbalistů Ústí nad Labem
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Nováček Třinec v souboji sousedů v tabulce neudržel vedení s Pardubicemi a doma jim podlehl 1:2. Východočeši prohrávali od 15. minuty po vlastní brance Jeřábka, ale ve druhém poločase otočil skóre dvěma góly Hundák. Třinec doma nebodoval ve čtvrtém ze šesti utkání v sezoně.

Táborsko zvítězilo 3:0 nad posledním Vltavínem a poskočilo na druhé místo tabulky. Postaral se o to zejména Šimák, který před utkáním dostal dárky k 35. narozeninám. Už v první minutě hry pak z první akce připravil snadný gól pro Musiola. Těsně před poločasem pak domácí definitivně uklidnil druhým gólem. V závěru se pak podruhé v utkání prosadil Musiol.

Zlín potřetí v řadě prohrál, tentokrát v Budějovicích

Naděje Zlína na bodový zisk pohasly už ve čtvrté minutě, kdy Linhart zužitkoval Poliačkův centr a připsal si šestý gól v sezoně. Kanonýr Jihočechů se podílel i na zbývající změně skóre, když devět minut před přestávkou přihrál Klesovi.

12. kolo druhé fotbalové ligy:

Varnsdorf - Most 4:0 (2:0)
Branky: 12., 24. a 77. Rudnickij, 88. Volf. Rozhodčí: Mikel - Dobrovolný, Gallo. ŽK: Synek - Běloušek, Charuza, Šlapák. ČK: 53. Charuza (Most).

Hradec Králové - Frýdek-Místek 3:0 (1:0) 
Branky: 39. Vaněček, 62. Shejbal, 82. Malinský. Rozhodčí: Kovařík - Vlasjuk, Ratajová. ŽK: Schwarz, Rolko - Vašenda, Literák, Lukáš. Diváci: 1 631.

Viktoria Žižkov - Karviná 2:0 (1:0) 
Branky: 37. Voltr, 66. Bartošák. Rozhodčí: Pechanec - Pochylý, Machálek. ŽK: Uvíra, Jovanovič (oba Karviná). Diváci: 846.

FK Ústí nad Labem - Bohemians Praha 4:1 (3:1)
Branky: 41. a 58. Veverka, 28. Pavlata, 36. Moulis - 44. Sloboda. Rozhodčí: Ochotnický - Pilný, Vaňkát. ŽK: Peterka - J. Novotný. Diváci: 872.

Baník Sokolov - Graffin Vlašim 1:0 (0:0)
Branka: 58. Šamánek. Rozhodčí: M. Paták - Zeman, Kubr. ŽK: Kobylík, Šamánek, Blažek, Dvořák II. - Vebr. Diváci: 780.

Fotbal Třinec - FK Pardubice 1:2 (1:0)
Branky: 15. vlastní Jeřábek - 49. a 71. Hundák. Rozhodčí: Bílek - Vysloužil, Kotalík. ŽK: Malíř, Ceplák, Cigánek, Malík, Málek (všichni Třinec). Diváci: 421.

České Budějovice - Zlín 2:0 (2:0)
Branky: 4. Linhart, 36. Klesa. Rozhodčí: Marek - Pospíšil, Černý. ČK: Linhart. Diváci: 1 235.

Táborsko - Vltavín 3:0 (2:0)
Branky: 1. a 83. Musiol, 44. Šimák. Rozhodčí: Orel - Mencl, Fišer. ŽK: Šimák, Sladký - Očovan, Pečeňa, Matějka. Diváci: 804.