Mladým matkám pomůže s podnikáním projekt Ženy s.r.o.

Hustopeče – Už od května funguje projekt Ženy s.r.o. Sdružuje ženy, které jsou na mateřské dovolené nebo po ní, aby jim pomohl rozjet vlastní podnikání. Teď na podzim například zprovoznil webový katalog, který ženám usnadní prodej jejich vlastních produktů – od šperků po domácí pálenku z mandlí.

Přestože centrála projektu je v Praze, podílejí se na něm ženy z celé republiky. Některé podnikají i na jižní Moravě. Třeba paní Kateřina Kopová, která už má po mateřské. Že by mohla vyrábět mandlovici ji ale napadlo už během toho, co byla doma s dětmi. Bydlí v Hustopečích, které má ráda, a právě tam se tradičně mandloně pěstují a místní mandlovici vždy pili. „Mandlovice ale nebyla v žádných obchodech. Návštěvníci města si ji nemohli nikde koupit,“ popisuje Kateřina Kopová, jak přišla na svůj nápad.

Kateřina Kopová o projektu Ženy s.r.o. (zdroj: ČT24)

Dnes mladá žena mandlovici vyrábí už druhým rokem. Zpočátku ji dělala po nocích během zaměstnání, teď se ale chce naplno věnovat už jen mandlové pálence. „Myslím si, že by mě to už mohlo uživit, obě práce se nedají dělat naplno. V novém roce chci proto mandlárnu přesunout z garáže do větších prostor, kde by turisté mohli i popíjet,“ vypráví o svých plánech Kopová. Návštěvníky Hustopečí podle ní zajímá rozhledna a mandloňové sady, teď budou moci i ochutnat mandlovici. Pálenku Kopová vyrábí ve dvou příchutích – v čiré klasické a v tmavé kávové.

Podnikání mladé matce pomohl rozjet projekt Ženy s.r.o. „Spousta českých žen dělá hodně zajímavých věcí, jsou pilné, těžko ale svou činnost kloubí s rodinou a zaměstnáním. Ženy s.r.o. pomáhají ukázat, co ženy dělají doma. I když nemají kapitál, mohou tak veřejnosti nabídnout výrobky, které dělají s láskou,“ říká Kateřina Kopová. 

O projektu Ženy s.r.o.

Ženy s.r.o. je projekt pro aktivní a podnikavé ženy. Nabízí inspiraci, radí jim, poskytuje jim i zázemí coworkingového centra. V projektu funguje i systém zpětné vazby a zdokonalování produktů – ženy své výrobky navzájem zkoušejí. Především ale sdílí zkušenosti a nápady a navazují kontakty. Po mateřské dovolené pro ně bývá těžké vrátit se do předchozího zaměstnání nebo si najít nové. Projekt Ženy s.r.o. jim tak příjemnou formou pomáhá znovu se zapojit do pracovního procesu. Projekt vítá každou ženu, která má svůj podnikatelský záměr. Stačí se jen zaregistrovat na webu.

Výrobky od žen na mateřské najdou lidé v katalogu

Na portálu projektu je od letošního podzimu i katalog všech výrobků, které podnikavé ženy produkují. Lidé je najdou pohromadě na jednom místě a ženy si nebudou muset zakládat vlastní e-shopy. Portál jim tak pomůže i s prodejem. V katalogu lidé najdou šperky, stylové doplňky, přírodní kosmetiku, ručně vyráběné diáře nebo kalendáře, ale i domácí potraviny jako mandlovici, kávu, marmelády nebo speciální pečené čaje s ovocem.

Podobných projektů u nás funguje více. Třeba brněnské Coworking centrum s.r.o. funguje na rozdíl od projektu Ženy s.r.o. s podporovou evropských fondů. Ženám na mateřské poskytuje především prostory společného pracoviště, kde mají k dispozici i dětský koutek. Zatímco ženy pracují, o děti se jim postarají vychovatelky. Kromě toho brněnské centrum organizuje i vzdělávací kurzy, kde si ženy mohou doplnit potřebné znalosti pro zahájení podnikání. Ženy se zde orientují spíše na služby – na právní poradenství, účetnictví nebo překladatelství, v projektu Ženy s.r.o. se zase věnují spíše vlastní výrobě. 

Vydáno pod