V újezdu Březina chodí k volbám všichni, na úřední adrese skoro nikdo

Brno, Březina – Při posledních parlamentních volbách činila průměrná volební účast v republice 62 procent. Rozhodně se ale nedá říct, že by se průměrné úrovně držely všechny okrsky. Na jižní Moravě existuje i místo, kde před třemi lety volilo sto procent oprávněných voličů – Vojenský újezd Březina.

Když Česká republika naposledy rozhodovala o rozložení sil v Poslanecké sněmovně, měli z toho ve vojenském újezdu Březina malý svátek. Čtyři členky komise napekly koláče a čekaly na svých osm oprávněných voličů, kteří byli zapsaní v seznamech. Volební účast dosáhla sta procent. Březina je přitom paradoxně největší volební okrsek v republice - rozkládá se asi na 16 000 hektarech. Protože ale újezd tvoří vojenský prostor, v němž se konají cvičení, má jen tři obyvatele. 

Opačná situace je na dvou okrscích v centru Brna. Okrsek číslo 1 vykázal při posledních parlamentních volbách jen čtyřprocentní účast, okrsek 18 se vyšplhal až na dvojnásobek – osm procent. I to je ale hluboko pod republikovým průměrem. Příčinou je zřejmě skladba voličů – pod 1. okrsek spadají lidé, kteří sice mají české občanství, ale dlouhodobě žijí v cizině. Pod okrsek 18 zase spadá tzv. úřední adresa. Tedy ti, kteří z různých důvodů mají trvalé bydliště hlášené na brněnském magistrátu - například lidé bez domova, nebo ti, kteří se rozvedli a nemají si kam nahlásit bydliště.

„Počet lidí s úřední adresou neustále stoupá. U minulých voleb jich bylo kolem 10 tisíc, dnes už je to 13 tisíc lidí,“ potvrdil mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián. Žádné velké přípravy nebo posilování volebních komisí ale úřad nechystá. Lidí s úřední adresou se k volbám vypraví jen menší část. „Jen dáváme víc hlasovacích lístků do místností, protože těm lidem není možné je doručit do schránky. To je jediná nadstandartní věc, která se dělá,“ dodal Burián.

„Občané, kteří jsou evidovaní na úřední adrese, jsou dlouhodobě charakterističtí minimálním kontaktem s jakýmikoliv úřady a administrativou. Je možné spekulovat také o platnosti jejich dokladů, kterými by se ve volební místnosti prokazovali,“ vysvětlil politolog Michal Pink.

Doma nebudou, volit ale chtějí 

V pátek měli lidé poslední možnost požádat si dopisem či elektronickou formou o voličský průkaz. Ten umožňuje voliči, který nebude moci volit ve svém volebním okrsku, aby volil jinde - ve volbách do Poslanecké sněmovny v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky, popřípadě ve zvláštním volebním okrsku vytvořeném na ambasádě nebo konzulátu v zahraničí. Osobně lze žádost o průkaz vyřídit až do středy 23. října. 

Jedenasedmdesátiletý jazzman Mojmír Bártek byl dnes jedním z těch, kteří přišli na úřad, aby si voličský průkaz vyzvedli. „Já mám takový problém, že jsem hudebník. Ve čtvrtek odjíždíme do Frenštátu, máme koncerty celý víkend i na dalších místech, takže budu volit zřejmě v tom Frenštátu,“ řekl Bártek. „Nechci se toho vzdát, protože mám podezření, že každý hlas bude potřeba,“ vysvětlil hudebník svoji motivaci. 

Podobně jako on si o průkaz žádají i další – mnoho lidí zejména proto, že na prodloužený víkend odjíždí pryč už v pátek a nestihli by tak odvolit doma

  • Pro voličský průkaz si přišel i hudebník Mojmír Bártek zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5149/514844.jpg
  • Voličské průkazy lze vyzvedávat do středy zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5149/514847.jpg
  • Na voličský průkaz si musí lidé chvíli počkat zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5149/514845.jpg
  • Voličský průkaz zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5119/511856.jpg
Vydáno pod