V Ostravě může vzniknout největší veřejná galerie v České republice

Ostrava – Ostravští studenti a mladí umělci vyhlásili stop šedým plochám ve městě. Rezivějící ploty a nevzhledné stěny domů v prolukách se za souhlasu radnice stanou jejich betonovým plátnem. Z Ostravy by se tak mohla stát do budoucna největší veřejná galerie u nás.

Jako první se do oživení skleněných výloh u multižánrového centra Cooltour pustili studenti oboru užitá malba Střední umělecké školy (SUŠ). Návrhy zpracovávali týden. „Nakonec jsme se inspirovali haldami a Janem Zrzavým,“ uvádí studentka SUŠ Ostrava Dominika Vršanová. Krystaly a postavy budou studenti na osmatřiceti metrech čtverečních domalovávat ještě týden. Ostravští umělci realizují další malby. „Použili jsme nějaké fragmenty typické pro Ostravu, logo tři vykřičníky zpracované víc do graffiti plus nějaké siluety pecí a tak dále,“ vysvětluje grafitti umělec Fishero.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Organizátorům projektu se zatím podařilo domluvit dvacet městských a soukromých ploch. „Počítáme s tím, že jakmile se objeví první díla, tak se to rozšíří, a možná že se lidé budou ozývat sami, že taky chtějí na svých domech umění,“ míní šéf marketingu multižánrového centra Cooltour Martin Lindovský. Na rozdíl od graffiti, které vzniká často ilegálně, totiž Mural art s velkými kresbami veřejnost přijímá poměrně kladně. Třeba v Praze vznikly v posledních dvou letech velké malby na domech ve Strašnicích. Vzorem Ostravanů je ale spíše Berlín nebo Vídeň. „Ostrava bývala černá, teď je spíše zelená. V létě je barevná díky Colours a našim dalším cílem je, aby byla malovaná,“ dodává organizátor projektu MalOVAná Přemysl Koudela.

Na místě, kde je dnes obchodní centrum, stála dříve koksovna Karolína. A právě motiv bývalé koksovny by měl vzniknout na zatím největší ploše – na zdi mostu.