Přes 700 podpisů proti vyhlášce o restauracích

Frenštát pod Radhoštěm – Přes sedm set podpisů proti vyhlášce omezující provozní dobu restaurací ve Frenštátě pod Radhoštěm nasbírali jejich provozovatelé a dnes ji předali na radnici. Město a část obyvatel si ale vyhlášku chválí, strážníci od její platnosti nemuseli v noci zasahovat. Petici teď projednají radní města.

Za dva týdny obsahují petiční archy 707 jmen občanů, kteří se tak vyslovili proti vyhlášce, která zavádí zavírací hodinu restaurací ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Ta petice vlastně vznikla na popud nespokojených hostů, kteří tady navštěvují provozovny. Chceme dosáhnout toho, aby se to vrátilo k původnímu stavu,“ uvádí provozní restaurace a členka petičního výboru Dana Mazáčová.

Vyhláška, podle které musí provozovatelé restaurací o půlnoci zavřít, platí dva týdny. Za jejím vznikem byly stížnosti lidí na hluk a ničení majetku. Teď petici proti vyhlášce projednají radní města. „Je to natolik závažné stanovisko veřejnosti, kterým se budeme zabývat v každém případě,“ informovala starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy).

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Provozovatelé restaurací podali jedenáct žádostí o výjimku, která jim umožní mít otevřeno až do nočních dvou hodin. Radní se jimi budou zabývat ve čtvrtek, stejně jako první zprávou o dopadech vyhlášky na noční život ve městě. „Za dobu platnosti vyhlášky nezadokumentovala městská policie žádný případ, který by souvisel s narušováním veřejného pořádku,“ uvedl ředitel Městské policie Frenštátu pod Radhoštěm Ondřej Matějek. Zlepšení potvrzují také obyvatelé bydlící poblíž nočních podniků. „Ten poslední týden nebo deset dnů je to určitě klidnější. Ale předtím to bylo nehorázné, hlavně léto,“ řekl obyvatel sídliště Vlastimil Korošík.

Provozovatelé se přesto chystají se svým protestem oslovit i zastupitele na jednání, které se bude konat za dva týdny.