Showbyznys je jako barevné akvárium, říká autor dokumentu o 5Angels

Výtečný pán, co nás do kupy dal, pějí chválu na svého manažera dívky z kapely 5Angels v jedné ze svých písniček. Ale jak je to doopravdy, mimo světla reflektorů? Pod pokličku vzniku dětských hvězd v českém showbyznysu nahlédne dokument Show! Bohdana Bláhovce. Autor jej představí tento týden na mezinárodním festivalu dokumentů v Jihlavě. Snímek vznikl ve spolupráci s brněnským studiem České televize, Tvůrčí producentskou skupinou Kamily Zlatuškové.

5Angels je uměle vytvořená dívčí popová kapela - nebo spíše podnikatelský projekt otce jedné z dívek, který ovšem často ztrácí pojem o tom, kde končí role manažera a začíná ta rodičovská.

„Chtěl jsem udělat snímek o fungování českého showbyznysu,“ řekl o svém původním záměru Bláhovec. Obrátil se proto na Michala Davida - populárního interpreta minulé éry, který se po revoluci stal neméně úspěšným podnikatelem v showbyznysu. „Zeptal jsem se ho, zda nepřipravuje nějaký projekt, který by bylo možné sledovat od počátku do finále. Odpověděl, že chystá muzikál pro dětskou skupinu 5Angels. Sešel jsem se s jejich manažerem Michalem Mertlem a v tu chvíli se směřování filmu proměnilo,“ uvedl autor dokumentu.

Rub a líc slávy dětských hvězd

Bohdan Bláhovec ve svém dokumentárním snímku ukazuje cestu kapely vstříc slávě z opačné strany, která pro fanoušky jindy zůstává skrytá. Odhaluje, že za snem mnoha malých holek ve skutečnosti stojí pořádná dřina a nepřetržité kontroly ze strany přísného trenéra, kterému není proti srsti manipulovat s dětmi ani hlídat jejich životosprávu s nezdravým důrazem na postavu.

A holkám, těm to krásně zpívá.
A ten žár, co se v tanci skrývá.
Žádný z nás úspěch by dřív nečekal.
A klukům taky vzdáme díky.
To se ví, řeknou rázně dívky.
Výtečný pán, co nás do kupy dal.

On úpěl a zoufal,
jen málo měl dní,
však stále v sen doufal
a sní.

(úryvek z textu písně „Máme svůj tým“ od 5Angels)

„Nezapírám, že jako manažer je pro mě do značné míry fascinující. Obdoba Dona Quijota, bojovníka s větrnými mlýny českého šoubyznysu, který s buldočím odhodláním drží na vlastních bedrech svůj projekt, o němž si my všichni můžeme myslet své,“ tvrdí mladý dokumentarista.

Připustil, že pro něj bylo hlavně z počátku obtížné nalézt řeč s dívkami, kterým na začátku natáčení bylo mezi jedenácti a třinácti lety. „Jejich světu nerozumím, těžko se mi do něj pronikalo,“ řekl. Film postavil na spontánních situacích z domácího prostředí, které podle něj odhalí nejvíc samy o sobě.

"Všichni tušíme, že showbyznys má své jeviště a své zákulisí, ale ne každému se podaří za oponu blyštivých kostýmů nahlédnout. Bohdanovi se to podařilo. Odhaluje, jakým způsobem se u nás vyrábí dětské popové hvězdy." - dramaturgyně ČT Karolina Zalabáková

„Observační metoda mi umožnila vytvořit provokativní obraz, který si diváci mohou vyložit různými způsoby. Zřejmě se najde velké množství lidí, které to vyděsí, ale stejně tak si dovedu představit, že příznivci kapely za tím budou schopni vidět zvláštní úsilí,“ domnívá se Bohdan Bláhovec.

Ve snímku se několikrát opakuje motiv akvária. I za tím podle autora stojí záměr a myšlenka. „Svět showbyznysu pro mě představuje pohled do onoho barevného akvária. V tomto případě v něm plave jeden velký žralok a pět menších rybiček. Rozhodli jsme se, že s touto symbolikou budeme pracovat,“ vysvětlil.

Bohdan Bláhovec je absolventem bakalářského studia na Katedře dokumentární tvorby pražské FAMU. Jeho film z druhého ročníku, nazvaný Kdo chce zabít Ashley?, získal ocenění v kategorii Nejlepší dokumentární film na festivalu FAMUFEST 2007 a Zvláštní cenu poroty na festivalu českých filmů Finále 2008. Jeho bakalářský film O domě byl uveden na MFFDF JIHLAVA 2008 a byl součástí soutěžní sekce Centropa na mezinárodním festivalu studentských filmů FRESH FILM FEST 2009 a Finále 2009.

Mimo filmovou tvorbu patří Bláhovec k průkopníkům performativní disciplíny Poetry Slam v České republice. Je několikanásobným vítězem oblastních i národních kol. Často vystupuje i v zemích po celé Evropě a v roce 2007 byl jediným českým delegátem na Mezinárodním literárním festivalu v Berlíně.