Eko-stavitelství: Kaprálův mlýn pomáhá výzkumu zelených technologií

Ochoz u Brna - Budova Kaprálova mlýna vychovává generace dětí k lásce k přírodě. Kromě ekologického vzdělávání pomáhá ale i vědcům z oblasti stavebnictví. Stavební fakulta brněnského VUT díky zázemí v ekologické budově skautského Kaprálova mlýna získala možnost v praxi testovat eko-technologie, například světlovody.

Čtyři skleněné světlovody mají za úkol projasnit výukový sál střediska ekologické výchovy v Moravském krasu. Výkyvy teplot ve světlovodech se ale pohybují okolo čtyřiceti stupňů Celsia. Takové rozdíly pak ovlivňují i objemové změny materiálu, čímž ohrožují kvalitu a životnost spojů. V malých skleněných kopulích navíc kondenzuje vlhkost.

Právě podobné chování eko-technologií v různých povětrnostních podmínkách zkoumají díky Kaprálovu mlýnu odborníci z Vysokého učení technického. „Budeme také zkoumat rozvrstvení teploty ve střeše a jaký vliv na to má vlhkost. Zelený koberec totiž zlepšuje tepelné vlastnosti střechy,“ naznačil plány do budoucna doktorand Petr Jelínek.

O výzkumu ekologických technologií hovoří František Vlach (zdroj: ČT24)

Prvorepublikový Kaprálův mlýn leží v klidném údolí Moravském krasu nedaleko obce Ochoz u Brna. O jeho opravu se před časem zasadili brněnští skauti. Desítky let chátrající budovu už nebylo možné zachránit v její původní podobě. Rok a půl trvající opravy proto začaly demolicí, která velkou část původního mlýna srovnala se zemí. Nová budova vznikala podle původních plánů a snaží se maximálně kopírovat historickou podobu domu, který patřil rodu Kaprálů.

Skautský dům v současnosti slouží především milovníkům přírody a ekologie. Při stavbě se skauti snažili maximálně využít obnovitelné zdroje a přírodní materiály. Kaprálův mlýn představuje ekologickou výchovu 21. století. Své brány otevírá nejen skautům, ale i dalším neziskovým organizacím a školám. Opravy Kaprálova mlýna vyšly na 43 milionů korun, převážnou část zaplatila Evropská unie.