Statistici testují program na sčítání hlasů. Příval dat by měl zvládnout

Jižní Morava - Zatímco vhozením volebního lístku do urny končí pro většinu občanů jejich podíl na podzimních předčasných volbách, pro velkou část lidí práce teprve začíná. Volební komise, statistici i pracovníci energetických společností se starají o to, aby volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR nic nezhatilo.

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes v plné polní testuje speciální software pro zpracování výsledků předčasných voleb. Program, který sčítá jednotlivé hlasy, dnes potřetí a naposledy plošně vyzkouší v praxi. Statistici pomocí fiktivních dat prověřují, zda systém nezkolabuje a jestli jejich pracovníci zvládnou i krizové situace.

„Testujeme techniku i pracovníky, aby si to natrénovali,“ uvedla Helena Kratochvílová z brněnské pobočky statistického úřadu. Na volbách se v Jihomoravském kraji podílí asi 250 pracovníků ČSÚ, z toho je 110 kmenových zaměstnanců. Dalších 140 pracovníků si úřad krátkodobě najme, aby jim s přívalem dat pomohli.

Rozhovor s Helenou Kratochvílovou k poslednímu testování (zdroj: ČT24)

„Nechci to zakřiknout, ale podle průběhu druhé plošné zkoušky, se nám zdá, že přenosy fungují dostatečně rychle a reakce i odezvy jsou v čase, který se nám zdá optimální,“ spokojeně ohodnotila fungování volebního softwaru Kratochvílová.

A nepřipravují se pouze statistici, školením si v těchto dnech museli projít i členové volebních komisí. Krajští úředníci je připravovali na různé nezvyklé situace. Cyklus pětapadesáti přednášek odstartoval minulou středu a skončí zítra. Také policisté a strážníci se připravují na příval volební práce. V bezprostřední blízkosti volebních místností budou před i po volbách kontrolovat, zda strany na poslední chvilku neagitují. Podle jejich slov už ale není potřeba takové nasazení jako v minulosti, kdy se hlasovací lístky po volbách fyzicky převážely.

Školení členů volební komise
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Jak se sčítají volební lístky?

Po uzavření volebních místností sečtou členové komise jednotlivé hlasovací lístky i tzv. kroužky - preferenční hlasy, které získali jednotliví kandidáti. Čísla pak ještě porovnají s reálným počtem voličů, který na okrsek dorazil.

Konečná čísla pak dorazí na jedno z 62 krajských přebíracích míst, které na jihu Moravy zřídil Český statistický úřadu. Zástupci volebních komisí je mohou doručit na flashce, nebo v papírové podobě. Odtud putují dál už pouze elektronicky. Konečnou stanicí je pro ně pražská centrála Českého statistického úřadu.

Od dnešního dne platí také zákaz zveřejňování předvolebních průzkumů. „Pokud nařízení poruší fyzická osoba a zveřejní průzkum, může dostat pokutu až do výše 30 tisíc korun, když to bude právnická osoba, může dostat pokutu až do výše 500 tisíc korun,“ informoval mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Předčasné volby zaměstnávají i energetické společnosti, ty musí být připravené na možné přetížení sítě. Ve Zlíně proto mají i záložní agregát, který by volební komisi v případě výpadku zajistil nutné světlo na sečtení hlasů. Většina volebních lístků je přepočítaná a sečtená v sobotu v šest hodin večer.