Lidem v Orlové vadí stav silnice

Orlová – Obyvatelům Orlové – Zimného dolu dochází trpělivost. Už půl roku měli mít dokončenou cestu, která byla rozkopaná kvůli stavbě kanalizace v místní části. Stále ale jezdí po prašné cestě plné výmolů a děr. Zhotovitelská firma totiž v červenci zastavila stavbu s tím, že komunikace má špatné podloží a je třeba ji celou zrekonstruovat. S tím ale nesouhlasí město.

Každodenním tématem obyvatel Zimného dolu bývá silnice plná výmolů a zvířený prach po projetí každého auta. Nová silnice měla být přitom hotová už před půl rokem. Ovšem místo pohodlné jízdy po novém asfaltu lidé řeší, kdo jim uhradí škody na autech a kdy vůbec se dostanou bez problémů například do obchodu. „Pokud je teplo, je tady prach, že se člověk dusí. Pokud je mokro, tak se tady topíte v bahně. V zimě to bude něco katastrofálního,“ varuje předseda osadního výboru Orlová – Zimný důl Dušan Otaševič.

Situace netrápí jen místní obyvatele, ale i místní podnikatele. Věra Bičanová má v Zimném dolu tiskárnu a kvůli rozbité cestě jí už ubývají zákazníci: „Zákazníci nám tady odmítají jezdit, protože samozřejmě stav silnice odpovídá za to, že jsou auta zničená, tlumiče naše i zákazníků, všechno je poničeno. A kdo si nechá jen tak svévolně ničit auto a svůj majetek?“

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Zimného Dolu už organizují petici. Po vedení města chtějí, aby situaci vyřešilo co nejrychleji. Firma, která silnici opravovala, práce zastavila v červenci. Podle ní je komunikace neúnosná a potřebuje mnohem větší rekonstrukci. Za vícepráce ale požaduje 67 milionů korun, což je několikanásobně více, než bylo původně dohodnuto. Město s tak velkým zásahem nesouhlasí. „Jsme stále ve sporu, protože město chce pouze opravy a zhotovitel chce rekonstruovat. Spor se vyřešil tak, že sporné komunikace jsou vyňaty a zhtotovitel dokončí pouze kanalizaci a opraví rýhy. Ulice Klášterní a v Zimném dole bude řešena extra,“ vysvětluje Martina Szotkowská z odboru rozvoje a inevstic Městského úřadu Orlová.

Obyvatelé Zimného Dolu tak budou bez opravené cesty už druhou zimu. Na opravě komunikace se začne pracovat nejdříve na jaře.

Vydáno pod